logo

Боже, бережи Америку!

11 вересня 2020 р. \ оновлено 22 лютого
Зображення: Www.theatlantic.com.

11.09.2001 року о 8:46 за місцевим часом літак Боїнг 767-200 врізався в північну вежу Всесвітнього Торгового Центру в Нью-Йорку.

О 9:02 другий Боїнг протаранив південну вежу ВТЦ. Знімальним групам вдалося зняти момент зіткнення. О 9:37 третій літак атакував будівлю Пентагону. Четвертий борт впав на відстані 240 км від Вашингтона на полі в Пенсільванії о 10:03. Метою терористів, які захопили цей рейс, ймовірно був Капітолій, який між собою вони називали кодовим словом «факультет права». Через 102 хвилини впала Північна вежа, через 56 хвилин – Південна. Терористів було 19. Більша частина з 16 000 осіб, що перебували в баштах ВТЦ нижче зони попадання літаків, вижила.

Відповідальність за терористичні акти, в результаті яких загинули 2 977 осіб, взяла на себе терористична організація «Аль-Каїда» і персонально Усама бен Ладен, який був вбитий спецслужбами США 2 травня 2011 року. Серед причин атак на Америку терорист називав підтримку Ізраїлю, агресію проти мусульман і їх знищення, американську військову присутність в мусульманських країнах і санкції проти Іраку. Політика США сприймалася Бен Ладеном не інакше, як «знищення ісламських країн».

«Бачить Бог, що нам і на думку не спадало атакувати вежі, але після того, як ситуація стала нестерпною, і ми побачили несправедливість і тиранію американо-ізраїльського союзу проти нашого народу в Палестині і Лівані, я задумався про це. А ті події, що торкнулися мене безпосередньо, відбулися в 1982 і після цього, коли американці дозволили ізраїльтянам вторгтися в Ліван, і їм допоміг Шостий флот. Коли я спостерігав за знищенням веж в Лівані мені спало на думку покарати винних так само: знищити башти в Америці, щоб вони частково відчули, що відчуваємо ми, і припинили вбивати наших дітей і жінок», – сказав у своїй промові Бен Ладен у 2004 році. Йдеться мова про ізраїльську операцію «Мир Галілеї» або «Ліванська війна», що почалася після замаху і важкого поранення ізраїльського посла в Лондоні. Її метою було знищення баз Організації Визволення Палестини.

У 1998 році через фетву «Джихад проти євреїв і хрестоносців» Усама бен Ладен оголосив священну війну Америці: «Вбивство американців – як військових, так і цивільних, а також їхніх союзників – це обов’язок кожного правовірного мусульманина, який повинен використовувати для цього будь-яку відповідну можливість, де б він не знаходився».

У відповідь на теракт США повалили режим талібів в Афганістані та ухвалили «Акт про національну безпеку». Федеральний закон «Патріотичний акт» значно розширив повноваження поліції і служб безпеки. Для країни стало актуальним питання про збереження громадянських прав і свобод в умовах терористичних загроз. Крім цього, країна посилила імміграційний і візовий режим.

Палестинці одні з небагатьох відкрито демонстрували свою радість з приводу атак на Америку. У комуністичному Пекіні відбулися демонстрації на підтримку атак за участю студентів, а Ірак офіційно заявив, що «американські ковбої пожинають плоди своїх злочинів проти людяності». Дивно (чи ні?), але через 19 років після трагедії схожою мовою ворожнечі розмовляють і сучасні неомарксисти в самій Америці (в особі Демократичної партії США). Тільки «злочини проти людяності» відбуваються вже не проти ісламського світу, а проти чорних, жінок і сексменшин. Вони стверджують, що білі люди принесли Америці багато горя. Білі – це гнобителі, гетеросексуали – це ті, хто утискають, особливо, білі чоловіки. Християни – це ті, хто утискають. Отже, стару Америку, засновану на християнських цінностях, треба «зруйнувати вщент» і побудувати «світле майбутнє» на основі мультикультуралізму, гендерного різноманіття і … ісламу.