logo

ЩО ЗНАЧИТЬ НАВЧИТИ НАРОДИ?

8 лютого 2017 р. \ оновлено 22 лютого

«Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа…» (Матвія 28:19)

Це останні слова Ісуса, сказані тут на землі. Наступні прозвучать, коли Він прийде вдруге, щоб встановити Своє Царство. Саме це веління визначає чим повинна займатися Церква – «вчити народи». Що мав на увазі Господь, коли казав ці слова? Що значить «навчити український народ»? Ми розуміємо, що це донести правду про Божий план спасіння для кожної окремої людини, оскільки Бог любить кожного, Своєю унікальною любов’ю. Гріх деформує життя особистості. Він завжди починається зі спокуси, сутністю якої є брехня. «Диявол є брехун і батько всякої брехні» (Ів.8,44). Але Ісус говорить: «Пізнаєте Правду і Правда зробить Вас вільними(Ів. 8,32). Тому навчити український народ – це принести спасіння в життя кожного українця через Слово Правди.

Але чи це все Велике Доручення Христа, адже заповідь звучить: «Навчіть НАРОДИ»? Що таке народ? Що робить певну групу особистостей народом? Народ – це сукупність людей, об’єднаних НАЦІОНАЛЬНОЮ КУЛЬТУРОЮ. Можемо сказати, що національна культура складається з певних елементів, таких як: мова, традиції, інтерпретація власної історії, мистецтво, освіта, Засоби Масової Інформації, економічна і політична культура, закони тощо.

Кожна з цих сфер здійснює вплив на підсвідомість та свідомість будь-якої особистості. З іншого боку, кожна з них може бути сформована або під впливом правди, або диявольської брехні.

Давайте проаналізуємо як це працює на основі певних прикладів:

ТРАДИЦІЇ

Чи впливають на життя людей традиції? І чи традиції можуть мати позитивний або негативний духовний характер? Наприклад народні традиції, які пов’язані з вживанням алкоголю? Який вплив вони мають на духовне життя українців?

Християнам сьогодні необхідно створювати свої традиції, які допомагали б людям жити праведно.

МИСТЕЦТВО

Чи може мистецтво мати на людей позитивний чи негативний духовний вплив? Звісно, цей вплив може бути дуже різним. Уявіть собі ситуацію: Ви слухали радіо, а потім через кілька годин Ви з’ясовуєте, що Ви співаєте в собі: «я буду вместо нее…». Та Ви християнин, у Вас дуже багато фільтрів, що пропускають крізь себе будь-яку інформацію, яка до вас потрапляє, і Ви одразу відкидаєте меседж, який несуть в собі такі слова. Але дівчина шістнадцяти років чує пісню, заводна мелодія, наприклад, про те, що завтра станет взрослой. Як думаєте, чи ця пісня може вплинути на ії рішення, коли вона отримає від хлопця певну пропозицію, таку на все життя, на одну ніч?

ЗАСОБИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Я думаю після 2014 року нікому в Україні не треба доводити важливість впливу Засобів Масової Інформації на духовний стан людей. ЗМІ мають безпосередній зв’язок із виконанням або порушенням 10 заповідей. Вони можуть брехати та поширювати брехню, вбивати та поширювати вбивство, бажати чужого та поширювати такі гріховні бажання.

ОСВІТА

Російською – «образование», тобто формування особистості (перед усім дітей) за чиїмось образом і подобою. Чиїм образом і подобою? Бога чи когось іншого? Ті з нас, хто мають досвід радянської школи, розуміють як освіта спроможна деформувати та калічити розуми людей.

ПОЛІТИКА

Політика може бути більш або менш моральною та вплив політичних рішень чи законів завжди має величезні духовні наслідки в житті людей. Знову: або позитивні, або негативні. Але політика, яку провадять політики, залежить від політичної культури, яка є в суспільстві, від почуття відповідальності за інших, альтруїзму, розуміння що таке справедливість та правда, від якості справжнього патріотизму. Тому політика зав’язана на цінностях, тобто – на духовній матерії.

Для того, щоб Церква могла виконати Велике Доручення Христа їй необхідно не тільки євангелізувати особистість, але також реформувати національну культуру, преобразити кожну ії сферу згідно з першопочатковим задумом Творця, задумом, який відкриває людям Біблія.

На жаль, цей культурний вимір виконання Великого Доручення є дуже занедбаний євангельською церквою. Ми – євангельські християни навчились добре ловити рибу, але на жаль, ігноруємо річку, в якій ця риба плаває. Взагалі ми недооцінюємо важливості впливу культури на духовне життя людей. На сьогодні в нас є небагато успішних стратегій, спрямованих на християнську трансформацію різних сфер життя суспільства і ще менше професіоналів, спроможних їх реалізувати.

А саме зараз час цим займатись. Україна переживає переломний момент у своїй історії – час інтенсивного формування національної ідентичності та час пошуку національної ідеї. При тому, в час кризи суспільство, як ніколи, знаходиться в пошуку саме духовних джерел для рішення своїх проблем. Наче сьогодні «все творіння з надією очікує об’явлення синів Божих» (Рим.8,19).

Чи ми – євангельські християни зможемо дати відповідь на виклики часу, які з`явились нині?

Я вірю, що зможемо. Але необхідно, щоб українські християни, особливо лідери та молоде покоління відкрили цілісний погляд на Велике Доручення Христа. Адже Він сказав: «Дана Мені всяка влада і ось Я з Вами по всі дні до закінчення світу». Мт.28