«ЛГБТ-католики» провели зустріч із Франциском для лобізму інтересів трансгендерів

23 жовтня 2024 р.

У середині жовтня Папа Римський приватно зустрівся з групою американських «ЛГБТ-католиків», які представляють лобістську групу New Ways Ministry. 80-хвилинна аудієнція була присвячена обговоренню потенційного скасування заборони Католицької Церкви на «гендерно підтверджену допомогу», тобто терапію, направлену на зміну статі.

Спочатку офіційний пресцентр Ватикану не коментував цю зустріч, однак про неї написало видання Reuters і пізніше факт підтвердив і Catholic Herald. Окрім самих «ЛГБТ-католиків» і понтифіка там були присутні черниця-актвістка Жанін Геррік, яка підтримує трансгендерний рух в церкві, а також лікар із США, один з керівників клініки, яка призначає гормональну терапію для зміни статі трансгендерів.

Жанін Геррік розповіла Reuters, що «папа був дуже сприйнятливий. Він слухав дуже чуйно. Він також поділився, що завжди хоче зосереджуватися на людині, на благополуччі людини». 

Фактичною метою зустрічі була спроба переконати понтифіка в зміні чинних доктрин. Монахиня Геррік заснувала суперечливе об’єднання New Ways Ministry близько 50 років тому. Як повідомляє Catholic Herald, монахиня ініціювала таку зустріч, надихнувшись сумнозвісним документом Dignitas Infinita, яким Франциск дозволив благословляти, але не вінчати одностатеві пари.

Пів року тому доктринальний офіс Ватикану опублікував заяву про те, що втручання в людське тіло з метою зміни статі «загрожує унікальній гідності, яку людина отримала з моменту зачаття». Проте лобістські групи використовують нинішнє вікно можливостей для проштовхування дуже небезпечних ідей про виправдання ЛГБТ у церкві, які вже присутні в певних колах католицького духовенства (наприклад, таких позицій дотримується новопризначений кардинал Тімоті Редкліфф).

Сьогодні про-ЛГБТ групи всередині Католицької Церкви почуваються не просто вільно, а є важливими агентами змін. Це пов’язано безпосередньо із політикою чинного понтифіка, який шукає шляхи співпраці без покаяння із групами людей, чий спосіб життя завжди визначався церквою гріховним. Жанін Геррік ніколи не мала такого впливу і доступу до лобізму у Ватикані за часів понтифікату Бенедикта XVI. Тоді сама її діяльність трактувалася негативно, а сьогодні черниця організовує зустріч з папою для зміни чинних правил.

Протягом останніх років ми стали свідками, як папа фігурував у численних скандалах із неоднозначними заявами від визнання прийнятності способу життя ЛГБТ до визнання інших релігій як «шляхів до Бога». Після кожної суперечливої заяви слідують спростування і спроби переконати громадськість, що малося на увазі зовсім не це, проте їх системність вказує на серйозну проблему із чіткістю й однозначністю

Зараз Франциск ніяк не коментує спроби підвищити лояльність церкви до зміни статі і не підтверджує своєї прихильності до цього. Якщо Папа Римський наважиться скасувати заборону на терапію, то це буде серйозним ударом по самій концепції людини та визнанні її гідності.