Ізраїльська армія ліквідувала головного організатора нападу 7 жовтня

17 жовтня 2024 р.

17 жовтня стало відомо, що напередодні ізраїльська армія ліквідувала лідера ХАМАСу в Газі Ях’ю Сінвара. Він вважається основним архітектором терористичного нападу 7 жовтня 2023 року, в якому загинули понад 1200 ізраїльтян. Ліквідація Сінвара означає, що ХАМАС втратив останнього лідера, який планував та організовував торішні події, а також головного підбурювача в організації.

На тлі дивовижної послідовності загибелі ключових ворогів Ізраїлю в останні місяці, Ях’я Сінвар залишався невловимим і здавалося, що він буде ще дуже довго ховатися в тунелях під Газою. Проте в ході спецоперації ЦАХАЛу в Рафасі солдати армії оборони Ізраїлю застрелили його в перестрілці, не знаючи конкретно, що це був сам лідер ХАМАСу. Тіла Сінвара та його соратників були знайдені з готівкою, зброєю та підробленими посвідченнями особи, а після проведення аналізу ДНК підозри про смерть саме Сінвара підтвердилися.

Ях’я Сінвар тривалий час був ціллю №1, адже саме йому приписують організацію численних атак і терактів проти Ізраїлю, а його фанатизм і ненависть до євреїв принесли численні страждання і палестинцям. Він розпочав свою діяльність у ХАМАС ще в 1980-х роках, був заарештований за підривну діяльність проти Ізраїлю та провів кілька місяців у в'язниці. Після звільнення у 1985 році Сінвар став співзасновником організації, котра займалася виявленням палестинців, підозрюваних у співпраці з Ізраїлем. Тоді ж він став відомий тортурами, які застосовував до потенційно нелояльних палестинців.

У 1988 році його знову заарештували за викрадення та вбивства ізраїльських солдатів і палестинців-інформаторів. Він отримав чотири довічні ув'язнення, проте у 2011 році Сінвара звільнили під час обміну полоненими за ізраїльського солдата. Після повернення до Гази він посилив свій авторитет у русі, а з 2017 році став лідером ХАМАСу в секторі Газа. Він займався зміцненням зв'язків з Іраном та підготовкою до терористичних атак, які вважав єдиним «шляхом боротьби» для палестинців.

Терористичний напад 7 жовтня — це ініціатива саме Ях’ї Сінвара. Ефект несподіванки і тимчасового тріумфу не приніс Газі нічого доброго. За рік сектор частково зруйнований, а продовження утримування ізраїльтян терористами ХАМАСу є причиною, чому тривають там бойові дії. Ліквідація Сінвара дає надію на можливу близьку результативність звільнення полонених, адже організація втратила все своє вище керівництво і перебуває в дуже скрутному становищі. 

Увечері 17 жовтня ізраїльський прем’єр Беньямін Натаньяху оголосив, що після ліквідації Сінвара ЦАХАЛ готовий надати безпеку для всіх бойовиків, які складуть зброю та звільнять заручників.