Як має виглядати церква? Італійські протестанти судяться із податковою

17 жовтня 2024 р.

Невелика євангельська церква Breccia di Roma збирається в центрі Риму на богослужіння і вивчення Біблії у приміщенні колишнього магазину. Інтер’єр зали максимально лаконічний: пофарбовані стіни, ряди стільчиків, кафедра і стійка з церковною літературою. Проте податкова не визнає приміщення церковним і вимагає від парафії сплатити податок 50 тисяч євро як за магазин, де проводиться підприємницька діяльність.

7 років тому церква купила приміщення колишнього магазину та провела його перекваліфікацію задля звільнення від податків на майно, на що, згідно з італійським законодавством, має право кожне місце, де проводяться богослужіння. Проте через кілька років Агентство доходів розпочало розслідування, щоб перевірити, чи дійсно це місце богослужінь.

Італійська податкова заперечує, що дана будівля використовується з релігійною метою, адже внутрішня архітектура культового приміщення церкви Breccia di Roma виглядає недостатньо релігійною. Парафії вдалося перемогти в судах нижчих інстанцій, однак Верховний касаційний суд підтримав сторону податкової, заперечуючи, що дане приміщення використовується для богослужінь, адже віряни не провели зовнішні структурні зміни приміщення, які «відповідають характеристикам, пов’язаним зі здійсненням релігійної діяльності».

Церкву Breccia di Roma представляє міжнародна правозахисна юридична група ADF International. Вони направили позов до Європейського суду з прав людини, в якому зазначено, що італійська влада не має права оцінювати легітимність того, як релігійні переконання цієї церкви проявляються у її зовнішньому вигляді. В ході попередніх судових засідань представники церкви демонстрували традиційні євангельські приміщення, які також не мають яскравого оздоблення чи сакралізації зображень, однак для Верховного касаційного суду цього виявилося недостатньо.

Пастор церкви Леонардо Де Кіріко в суді пояснив, що традиції інтер’єру євангельських церков не можна порівнювати з оздобленням інших релігій чи конфесії (саме до цього апелювала сторона податківців):

«Зрозуміло, що наша будівля не схожа на Велику синагогу, мечеть чи будь-яку базиліку в Римі. Оскільки наші ресурси обмежені, ми зустрічаємось у відносно непривабливій будівлі. Але чому держава нас за це карає? Наша церква не гірша чи менш духовна лише тому, що у нас інша архітектура».

Юристи з ADF International наполягають, що податкова порушила 9 статтю Європейської конвенції з прав людини, яка захищає право відкривати та утримувати місця відправлення культу. Церква Breccia di Roma здійснювала це, відповідно до традицій євангельських християн, а заперечення цього є просто дискримінацією.