Прихильники Московського патріархату штурмували найбільший православний храм в Україні

17 жовтня 2024 р.

Ранок четверга в Черкасах розпочався із сутичок у Свято-Михайлівському соборі. Як повідомив військовий капелан Володимир Педько, сьогодні вранці цей храм перейшов до володіння Православної Церкви України, однак прихильники УПЦ МП намагалися захопити будівлю силою. Наразі парафіян Московського патріархату витіснили з території собору.

Як повідомляє місцеве видання 18000, близько 9 ранку після оголошення про рішення передачі храму до ПЦУ біля воріт почали збиратися прихильники Московського патріархату. Вони з бійками вдерлися на територію храму та вчинили насильницькі дії щодо вірян ПЦУ. В мережі ширяться відео, як «штурмовики» із МП нападають з палицями на опонентів і кидають церковні лавки.

Прихильники Московського патріархату біля воріт храму

Після початку сутичок на місце події прибули правоохоронці. Як повідомляє Національна поліція України, за фактом хуліганства у соборі поліція Черкащини розпочала кримінальне провадження. Під час сутичок кілька людей зазнали тілесних ушкоджень.

Сутички в храмі

Агресивна реакція послідовників УПЦ МП абсолютно не відповідає християнському вченню та образу послідовників Христа. Їхні опоненти з ПЦУ не чинили агресивних дій, але натомість капелан оголосив про відкритість до вірян УПЦ МП та запросив їх на майбутні служби, які проходитимуть вже українською мовою:

«Усіх парафіян, які були та залишаються в Українській православній церкві московського патріархату, запрошуємо до молитви в гарнізонному храмі українською мовою».

Також Володимир Педько оголосив, що собор стане відкритим для українських військовослужбовців та стане Гарнізонним. На території храму планується створення осередку національного-патріотичного виховання, недільної школи та центру підготовки капеланів. 

Фото: Національна поліція України

Свято-Михайлівський кафедральний собор у Черкасах є найбільшим православним храмом в Україні, однак раніше з його керівництвом були пов’язані численні скандали. Видання 18000 провело розслідування щодо митрополита Черкаського та Канівського Феодосія, а також його наступника — єпископа Корсунь-Шевченківського Антонія. Обидва є послідовними прихильниками Москви, що підтверджують низка відкритих кримінальних справ проти них.

Митрополит Феодосій (Денис Снігірьов) тривалий час проживав і служив на Росії, а після повномасштабного вторгнення отримав підозри за розпалювання міжрелігійної ворожнечі, глорифікації російського війська та виправдовуванні агресії росіян. Після призначення митрополиту домашнього арешту, його повноваження виконує єпископ Антоній, чий брат загинув, керуючи диверсійною групою Головного розвідуправління Росії в Криму та на сході України.