У Латинській Америці католицизм втрачає позиції, але зростає євангелізм та агностицизм

15 жовтня 2024 р.

За останні 50 років у Латинській Америці зросла кількість атеїстів та євангельських християн на тлі суттєвого падіння частки католиків. Якщо в 1970-х 90% населення ідентифікувала себе з католицизмом, то нині ця частка впала до 65% і тенденція триває. Центр громадських досліджень Чилі (CEP) опублікував результати опитування, які висвітлюють цікаву динаміку зміни релігійної приналежності людей залежно від їх дорослішання.

Національне дослідження громадської думки від CEP було проведе в серпні цього року. Згідно з опитуванням, 76% респондентів заявили, що вірять у Бога, що демонструє незначне зниження (з 80%) порівняно з попереднім опитуванням 2018 року. 

Дослідники також вивчали співвідношення релігійного виховання респондентів та їх нинішніх поглядів. Виявилося, що 74% опитаних виховувалися в католицьких сім'ях, 18% мали євангельське релігійне виховання, 6% не належали до жодної релігії, а 1% виховувалися як мормони або Свідки Єгови. На питання про релігійну приналежність на даний момент лише 48% респондентів визначають себе як католиків, тоді як 17% називають себе євангелістами. Інші 4% ідентифікували себе з іншими віросповіданнями. Помітно збільшилася кількість тих, хто повністю відкидає віру — до 31% респондентів.

Ці результати свідчать про стабільність віросповідання євангелістів, проте католицька спільнота демонструє значне зменшення до 48%. Досить проблематично виглядає і статистика відвідуваності церкви. Лише 12% опитаних заявили, що відвідують богослужіння щотижня, ще 11% роблять це до трьох разів на місяць. Ще 21% відвідують церкву раз на рік, а 44% взагалі не ходять до церкви.

Соціологічне дослідження в Чилі підтверджує загальну тенденцію в регіоні: перехід частини католиків до протестантизму, або відхід номінальних католиків і перетворення їх на агностиків і атеїстів. Це яскраво простежується у Центральній Америці. Ще у 2023 році у Гватемалі, Сальвадорі, Нікарагуа та Гондурасі частка євангеліків перевищила частку католиків, однак третім за поширенням віросповіданням всюди стає атеїзм/агностицизм.

Ще одним показовим прикладом є досвід Бразилії. З 1970 року частка євангелістів зросла з 5% до понад 30% у 2020-х роках. Це зростання супроводжується значним скороченням числа католиків: у 1960-х роках до 90% бразильців називали себе католиками, але до 2010 року цей показник зменшився до 64%.