«Об’єднані в служінні»: в Києві відбувся Міжконфесійний капеланський форум

13 жовтня 2024 р.

10-11 жовтня в Києві відбувся Міжконфесійний капеланський форум «Об’єднані в служінні». Його організувала Рада Євангельських Протестантських Церков України (РЄПЦУ). Захід зібрав капеланів різних конфесій, включаючи як штатних військових капеланів ЗСУ та НГУ, так і капеланів-волонтерів, які підтримують українських військових. На форумі пролунало багато привітань, зокрема й від Президента України Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та інших посадовців, які наголосили на важливості ролі капеланів у сучасній Україні.

Голова Уряду підкреслив, що внесок капеланів є неоціненним, оскільки їхнє служіння охоплює як фронт, так і тил, залишаючи значний вплив на духовний і душевний стан військових та їхніх сімей. Учасники форуму обговорили нинішній стан та перспективи капеланського служіння в Україні, нові протоколи дій та етичні стандарти служіння.

Фото: Українська Церква Християн Віри Євангельської

Програма форуму включала низку тематичних доповідей і виступів. Наприклад, начальник Служби військового капеланства ЗСУ Олексій Терещук окреслив розвиток капеланства в Україні. Патріархальна курія УГКЦ через єпископа Богдана Манишина благословила присутніх, підкреслюючи неоціненне значення цього служіння. Представники РЄПЦУ обговорили біблійні основи військового капеланства та важливість моральної підтримки військових та їхніх родин.

На другий день форуму в центрі уваги учасників були практичні питання, зокрема освітні програми для капеланів, а також підтримка ветеранів і їхніх сімей. Керівник організації «Save Ukraine» Микола Кулеба, представив соціальні програми для допомоги родинам військових. Серед важливих тем також були обговорення того, як підтримувати авторитет капелана у військових формуваннях та забезпечувати належний рівень духовної підтримки воїнів на фронті.

Фото: Українська Церква Християн Віри Євангельської

На форумі відзначали, що капелани є не лише духовними наставниками, а й мостом між церквою та суспільством. Важливою частиною заходу стала фотовиставка «Історія війни 2014-2024». Вона відобразила розвиток капеланського служіння з часів Революції Гідності до сьогодення. Форум закінчився прийняттям резолюції про співпрацю та спільну діяльність для забезпечення духовної підтримки захисників України та мирного населення в умовах війни.