Офіцери з Північної Кореї вже беруть участь у війні проти України

12 жовтня 2024 р.

Північна Корея становить серйозну загрозу для України і вже є інформація про залучення військ КНДР до війни на боці Росії. Як повідомляє the Washington Post з посиланням на українську розвідку, кілька тисяч північнокорейських солдатів зараз проходять навчання на території країни-агресора і можуть бути направлені на лінію фронту в Україну вже до кінця року. Також The Guardian повідомляє, що військові інженери з КНДР вже перебувають поблизу лінії фронту та займаються наведенням балістичних ракет для ударів по Україні.

Згідно із заявою міністра оборони Республіки Корея Кім Йон Хена, який виступив перед депутатами у Сеулі, дуже ймовірно, що північнокорейські офіцери вже беруть участь у війні і деякі з них навіть загинули. Керівник Українського центру протидії дезінформації Андрій Коваленко також повідомив про їх смерть, однак не уточнив обставин.

Участь військових з Північної Кореї є прецедентом. Хоча на боці Кремля воюють добровольці з різних країн, однак саме відправлення північнокорейців представляє особливу небезпеку як санкціонована їх урядом дія. Де-факто КНДР стає стороною конфлікту, однак її участь у російській агресії була явною ще раніше.

Пряму конфронтацію між Україною та КНДР ініціював саме Пхеньян, коли у липні 2022 року Північна Корея визнала ОРДЛО, а Україна у відповідь розірвала стосунки з КНДР. Далі були численні звинувачення України в «прислуговуванні США» та постачання корейської зброї і боєприпасів для Росії. Вже в грудні 2023 року були зафіксовані обстріли України саме ракетами з КНДР. Цього року постачання для Росії снарядів з Північної Кореї відіграло значну роль на полі бою, проте й ураження складів з боєприпасами також стосуються саме північнокорейських постачань.

Режим Кім Чен Ина відомий надсиланням своїх робітників в інші країни для виконання майже рабської праці. Проте нині це не лише набуло військового контексту, але являє собою навчання і здобуття військового досвіду, воюючи на боці держави із умовного авторитарного блоку.

Багато років загроза КНДР видавалася українцям надто далекою і неактуальною, а режим Кімів сприймався переважно як живий музей найгіршого, що було в СРСР. Північну Корею часто наводили як приклад крайньої несвободи, тоталітаризму і необмеженої влади у ХХІ столітті і вона з року в рік очолювала перелік країн з найбільшою загрозою для християн. Невипадково у цій війні простежуємо цікаву закономірність: держави з найменшою свободою для християн обирають підтримувати Кремль.

 Ця кореляція не є випадковою, адже протиборчий західному світу блок складається переважно з автократій і відвертих диктатур. Росія, КНДР, Іран, Китай, Куба та інші більшою чи меншою мірою надають підтримку російській агресії, а такі держави як Іран чи Північна Корея прямо сприяють вбивствам українців.