Трансгендерний «священник» заявив, що «Біблія не для 2024 року»

11 жовтня 2024 р.

Дрю Стівер — пастор Лютеранської Церкви Надії в Голлівуді (який насправді є жінкою) заперечує біблійний погляд на бінарність ідентичності. Вона заявила, що Біблія і зокрема твердження про існування лише двох статей неактуальні сьогодні.

«Важко пов’язати це з сучасністю, тому що це було написано не для 2024 року, це було написано для них... Коли ми читаємо в Писанні, що Бог створив чоловіка і жінку, так, але Бог створив також усіх інших...», — заявила вона в інтерв'ю CBS.

Це скандальне твердження закономірно викликало несприйняття в багатьох американських християн, але дана риторика цілком очікувана, зважаючи на те, ким є Дрю Стівер і яке вчення вона сповідує. Стівер — служитель у так званій «інклюзивній» церкві, яка приймає трансгендеризм та ЛГБТ-людей загалом без спонукання їх до зміни ідентичності внаслідок навернення до Христа.

Бажання стати священником виникло у неї під впливом вчителя з католицької школи, який познайомив невпевнену в своїй статі дівчину з «іншою» теологією, яка підходить для всіх. Після закінчення семінарії вона здійснила трансгендерний перехід і поставила за мету кинути виклик традиційному розумінню статі у релігійних текстах та забезпечити більш зручне та «інклюзивне» для трансгендерів трактування Біблії.

У 2015 році ELCA (Євангелічно-Лютеранська Церква Америки) висвятила свого першого священника-трансгендера, що відкрило двері для інших, серед яких була ця дівчина. Парадоксально, але явище трансгендерного духівництва притаманне «традиційним» протестантським течіям: лютеранській, методистській, єпископальній та пресвітеріанській церквам. Це історично пояснюється наслідками прийняття ліберальної теології і відходу від буквального сприйняття Біблії.

Сам факт існування таких «інклюзивних» церков несе потенційну небезпеку для реальних послідовників Христа. Вони створюють хибне уявлення про відносність християнського вчення і допустимість будь-яких варіацій, а відтак християни, які чітко слідують Біблії будуть частіше сприйматися як радикали чи маргінальна церква. Також християнський релятивізм веде до загальної втрати оригінальної суті Святого Писання і класичного його трактування. 

Біблія унікальна книга у своїй неповторності, цілісності та універсальному розкритті реальності. Події, описані в Біблії, стосувалися багатьох тисячоліть, однак її іднй та принципи залишаються актуальними як за часів Христа, тисячу років тому, так і сьогодні у 2024 році. Багато норм і принципів Святого Писання дратують чи навіть викликають гнів у сучасних «прогресивних» людей, особливо коли є християни, готові чітко й неухильно слідувати цим принципам. Передусім це стосується бінарності статі, образу сім’ї, священності шлюбу, моральної чистоти чи визнання гріховності людської природи.