Церкви України закликають до співпраці з УІНП у пошуках жертв Волинської трагедії

9 жовтня 2024 р.

Нарада Християнських Церков України підтримала позицію Українського інституту національної пам’яті щодо пошукових та ексгумаційних робіт стосовно польських поховань. Про це повідомляє Інститут релігійної свободи.

«Ми закликаємо нашу державну владу підтримати добрі наміри Українського інституту національної пам’яті і знайти можливість організації такої кваліфікованої роботи, незважаючи на всі труднощі воєнного часу».

1 жовтня УІНП опублікував заяву щодо планування пошукових робіт жертв Волинської трагедії у відповідь на звернення польських громадян. Вони заплановані на 2025 рік і будуть проведені на території Рівненької області. Таким чином Інститут іде назустріч безпосередньо польським громадянам, які звертаються до України із запитом щодо пошуку поховань їх родичів.

Ця історія є тривалою проблемою в стосунках України та Польщі. Сьогодні церква говорить своє слово і закликає до її конструктивного розв’язання.

«Звертаємося з проханням не допустити жодних політичних змагань в цій сфері. Ультиматуми, непоступливість і нерозсудливість працюватимуть лише на користь злу, націленому проти обох наших народів. Діймо, щоб  врятувати один одного», — йдеться у заяві. 

При цьому в Українському інституті національної пам’яті повідомили, що наразі офіційні міжінституційні механізми розв’язання проблемних питань з польською стороною вже тривалий час не функціонують. Це стосується зокрема робочих груп між інститутами пам'яті та міністерствами, відповідальними за культурні питання. Тому УІНП не отримував офіційних звернень від Польщі із проханням дозволити ексгумацію тіл жертв Волинської трагедії, але відреагував на особистий запит польської громадянки.

Попри складність і багаторічну напруженість, сьогодні церква виступає тією об’єднавчою та конструктивною силою, яка закликає зробити все можливе для загоєння ран і справжньої реалізації давнього імперативу «пробачте нам — і ми прощаємо». Представники церков навивають протиборство 80-річної давнини між поляками та українцями нелюдським та антихристиянським, а також закликають і польську сторону «виявити повну взаємність у належному вшануванні місць пам’яті українців на території Польщі і відновленні тих меморіальних знаків, що зазнали пошкоджень».

До Наради Християнських Церков України входять представники Української Греко-Католицької Церкви, Православної Церкви України, Всеукраїнського Союзу об’єднань євангельських християн-баптистів, Української Церкви християн віри євангельської, Церкви адвентистів сьомого дня України, Української Християнської Євангельської Церкви, Української Євангельської Церкви, української Лютеранської Церкви, Братства незалежних церков та місій євангельських християн-баптистів та Інституту релігійної свободи.