У російському полоні загинули щонайменше 177 українських полонених

5 жовтня 2024 р.

За понад 2,5 роки повномасштабної війни Росії проти України в російському полоні загинули щонайменше 177 українських полонених. Про це повідомляє Politico, посилаючись на Міноборони України. Це мінімальна кількість, адже відсутність доступу до полонених та системне порушення російською стороною Женевських конвенцій унеможливлює сформувати повну картину того, що відбувається у полоні.

Як повідомляє Politico, українські полонені утримуються в жахливих умовах, але найгіршим є те, що вони зазнають постійних катувань. В ООН вже відомо про такі факти жорстокого поводження як встромлення голок під нігті ув’язненим, задушення та погрози нападу тварин, а також примусове співання російських патріотичних пісень і спостереження за катуваннями інших.

Проблема українських полонених в Росії є комплексною, адже агресор абсолютно не дотримується міжнародного права. Найперше, російська сторона не надає моніторинговим і правозахисним організаціям доступу до полонених, не показує умови утримання, що унеможливлює отримання об’єктивної інформації щодо дотримання їх прав. Після обмінів полоненими постійно виявляється, що українці зазнавали тортур і це системна практика у РФ.

У серпні цього року керівниця моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль повідомила, що понад 95% українських військовополонених зазнали катувань під час утримання в російському полоні. Також вона повідомила, що ніколи не зіштовхувалася ні з чим подібним за свої понад 20 років роботи.

В питанні українських полонених є ще одна грань, яка пов’язана з пасивністю, а подекуди й абсолютною бездіяльністю міжнародних організацій. Вони мали б першочергово вимагати доступу до військовополонених, однак ми отримуємо максимум загальні звіти. Цинічно виглядає ситуація, коли Міжнародний комітет Червоного Хреста маючи повний доступ до моніторингу умов утримання російських полонених в Україні, не робить нічого для реального захисту та бодай отримання доступу до українців у російському полоні.

Наразі в російському полоні перебувають тисячі військовополонених та викрадених цивільних. В Україні родини військовослужбовців та небайдужі громадяни постійно нагадують про необхідність захисту й повернення полонених.

Закликаємо всіх християн до постійної молитви за наших полонених і просити Господа про їх фізичний захист та моральну підтримку. Також молімося за мудрість і натхнення для тих, хто займається їх звільненням, щоб їхні зусилля принесли довгоочікувані результати.