Україна обирає просімейний вектор: схвалено Стратегію демографічного розвитку до 2040 року

4 жовтня 2024 р.

30 вересня Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року. Документ містить основні задачі й цілі держави у сфері демографії і що особливо цінно, вона повністю вільна від гендерної ідеології.

В умовах наявної демографічної катастрофи уряд береться підтримати просімейний вектор боротьби з демографічними викликами й сформувати умови для покращення рівня життя сімей та адаптації населення до демографічних змін і викликів, але зі збереженням стабільності, життєздатності та ідентичності суспільства.

Документ прямо визначає основні проблеми в цій сфері: депопуляція, низька народжуваність, висока смертність, еміграція, внутрішнє переміщення населення через війну та старіння населення. Привертає увагу той факт, що автори Стратегії визначають первинною причиною низької народжуваності ціннісні зміни, пов’язані з перенесенням фокуса з кількості народжених дітей на якість їх утримання та виховання, з прагненням до самореалізації поза сферою материнства/батьківства. Також особливу увагу приділяють міграційним процесам та їх впливу на соціально-економічну структуру країни. 

Основною метою Стратегії проголошується створення умов для підвищення народжуваності шляхом формування середовища, дружнього до родин із дітьми. Це передбачає підвищення економічної самодостатності сімей, забезпечення гармонійного поєднання батьківства з роботою та надання комплексної підтримки, включаючи фінансові стимули й соціальні послуги, такі як дитячі садки та послуги нянь. Також важливим є створення умов для виховання дітей у біологічних сім'ях, а в разі неможливості – в прийомних родинах.

 Прийнята Стратегія відрізняється від попереднього проекту тим, що абсолютно не містить гендерно-заангажованих цілей і навіть будь-якої згадки елементів цієї ідеології. При цьому в документі міститься визнання важливості забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, але саме в такому формулюванні. Тут важливо зазначити, що попередній проект Стратегії містив чимало сумнівної термінології, а також проголошення принципу «гендерної рівності», однак остаточний документ вільний цього.

Навесні на етапі формування остаточного змісту стратегії просімейна організація «Всі разом!» направила свої пропозиції щодо редагування попереднього тексту стратегії, які власне й полягали у видаленні гендерної термінології, а також положення про завдання «подолати гендерні стереотипи». Уряд дослухався до цих пропозицій і ухвалена в понеділок стратегія тепер передбачає «подолання негативних наративів/стереотипів серед громадян щодо материнства та батьківства». 

Зміст і формулювання Стратегії демографічного розвитку України на період до 2040 року вселяють надію на реальні зміни вектора на користь просімейної політики, однак тепер необхідні реальні заходи щодо її виконання.