В Іспанії щороку зростає кількість абортів

1 жовтня 2024 р.

В Іспанії помітно зростає кількість абортів, особливо серед молодих жінок. Міністерство охорони здоров'я Іспанії заявило про зростання кількості проведених процедур на 4,8% у 2023 році (при цьому у 2022 році також зафіксовано зростання на 9%). Вперше за останнє десятиліття їх кількість перевищила 100 тисяч.

Більшість проведених абортів (69,77%) були хірургічними, однак протягом минулих років спостерігається тенденція до популяризації і зростання хімічних абортів, тобто введення препаратів з міфепристоном і мізопростолом. Також варто зазначити, що абсолютну більшість абортів (95.88%) було проведено за бажанням жінки, а для 35% це була друга чи третя процедура. 

Досить цікавою є диспропорція абортів у державних і приватних клініках. Понад 81% абортів було зроблено в приватних центрах. Причиною цього є дуже часта відмова лікарів робити аборт у державних лікарнях. Вони користуються правом не здійснювати процедуру, спираючись на свої релігійні переконання. Нерідко абсолютно всі лікарі певної державної клініки оголошують таку відмову, що суттєво впливає на доступність дітовбивства в цілому місті.

Протягом багатьох років Іспанія перебуває під владою соціалістичних урядів і це яскраво позначається на морально-етичні складовій законів. Іспанська влада не лише забезпечує легальність абортів, але й захищає їх, нормалізує і чинить супротив захисникам життя. Прикладом цього є ухвалення закону в червні цього року про створення реєстру медичних працівників, які з релігійних переконань відмовляються від здійснення абортів. Метою закону є контроль за наявністю лікаря у державних клініках, який готовий вбити ненароджену дитину. Також зміни до абортивного законодавства передбачають право на анонімний аборт для підлітків задля спрощення доступу до цієї процедури неповнолітніх, які намагаються приховати вагітність від батьків.

У питанні легальності й доступності абортів європейські держави залишаються переважно противниками захисту життя. Іноді це набуває таких радикальних форм, що виражається в посяганні на суверенітет і внутрішні справи інших держав. Прикладом цього є полеміка навесні 2024 року між лівими іспанськими політиками та правими італійськими щодо ініціативи Італії максимально захистити право лікарів відмовлятися в проведенні абортів і дозволити місцевій владі співпрацювати із про-лайф групами. Здавалося б це ніяк не стосується Іспанії, однак іспанський міністр з питань рівності Іспанії Ана Редондо звинуватила Італію в «організованому переслідуванні» жінок.

Загальна ситуація із захистом життя в ЄС залишається вкрай тривожною. Кілька місяців тому Франція визнала аборт конституційним правом, Іспанія розширює можливості для дітовбивства, а в Європейському парламенті дедалі гучніше лунають пропозиції закріпити обов’язковість легалізації абортів для всього Союзу.