Ізраїль ліквідував лідера Хезболли. Ким був Хасан Насралла?

29 вересня 2024 р. \ оновлено 2 жовтня 2024 р.

27 вересня внаслідок удару ізраїльської авіації був ліквідований лідер ліванської Хезболли Хасан Насралла. Він очолював організацію протягом 32 років і перетворив її на найвпливовішу ісламістську партію в Лівані та серйозну загрозу всьому Близькому Сходу. Загибель Насралли вже підтвердили його соратники і це одна з найбільших перемог Ізраїлю в низці успішних операцій останніх місяців.

Хасан Насралла приєднався до Хезболли ще в 1980-х і спочатку відігравав саме релігійну та ідеологічну функції. Він став наступником генерального секретаря Аббаса аль-Мусавіі після його смерті у 1992 році. Головною метою організації стала популярна серед ісламістів ідея знищення держави Ізраїлю, що легко лягло на підтримку радикальними ліванськими мусульманами воєнного джихаду.

Під керівництвом Насралли Хезболла поширила свій вплив у країні, активно озброювалася та нарощувала сили для бойових дій , що призвело до виведення ізраїльських військ з півдня у 2000 році. Згодом у 2006 році «Хезболла» здійснила наймасштабнішу воєнну операцію, яка пізніше отримала назву Друга ліванська війна. Попри великі втрати, організація заявила про свою перемогу, хоча значна частина Лівану вже тоді зазнала великих руйнувань. Це спричинило формування ситуації, коли щедре фінансування ісламістів-шиїтів з Ірану забезпечило лояльність мусульманського населення та прихильність до Хезболли з боку тих, кому організація надавала свої гуманітарні й соціальні послуги. При цьому економічні й соціальні проблеми значною мірою і є наслідком активності ісламістів.

«Хезболла» під керівництвом Насралли активно долучалася до бойових дій під час війни в Сирії зна боці режиму Башара Асада. Ця участь дозволила організації ще більше зміцнити зв'язки з Росією та Іраном і нарощувати власні військові можливості. Проте внаслідок американських санкцій проти Ірану у 2019 році потік коштів для Хезболли дещо зменшився, що спричинило внутрішню кризу та скорочення частини своїх підрозділів.

Воєнне загострення між Ізраїлем та Хезболлою спалахнуло після вторгнення Хамасу 7 жовтня. Ліванська воєнізована структура здійснювала регулярні обстріли північних регіонів Ізраїлю і ці атаки суттєво посилилися навесні. Внаслідок цього понад 70 тисяч ізраїльтян з північних регіонів покинули свої домівки.

Майбутня ескалація була очікуваною. Протягом літа частота обстрілів Ізраїлю зростала, проте ЦАХАЛ здійснив низку успішних точкових ударів по командуванню противника. Кульмінація протистояння припала на вересень. Спочатку внаслідок успішної операції з підривом пейджерів значна частина Хезболли була дезорієнтована, а останні удари по місцях перебування власне лідерів організації призвели до буквального знищення майже всього керівництва Хезболли, включно із Хассаном Насраллою. Важливо зазначити, що ці дії Ізраїлю послідовно засудили як Росія і Китаї, так і генеральний секретар ООН Гутерреш.

Ізраїльські успіхи останніх днів виглядають вражаюче, однак це не означає, що історія Хезболли завершена, адже тисячі бойовиків готові до боротьби з Ізраїлем без вертикального керівництва. При цьому знищення десятків високопоставлених шиїтських командирів значно ослаблює організацію, що виглядає як очевидний успіх ізраїльської сторони.

Протягом останніх п’яти місяців значна частина ворогів Ізраїлю вже відправилися в інший світ. Спочатку розбився президент Ірану Ібрагім Раїсі, потім Ізраїль ліквідував низку командирів ліванських ісламістів та лідера Хамасу Ісмаїла Ханію, а тепер до них приєднався і багаторічний очільник Хезболли. Проте не варто очікувати завершення бойових дій на Близькому Сході, адже ймовірно попереду побачимо ще нові етапи ескалації.