У Швейцарії затримали кількох людей за причетність до самогубства через «капсулу смерті»

24 вересня 2024 р.

Прокуратура кантону Шаффхаузен (Швейцарія) розслідує причетність кількох людей до сприяння у здійсненні самогубства через використання так званої «капсули смерті». Учора, 23 вересня, у швейцарському лісі вперше в світі був використаний цей пристрій, про що була попереджена місцева прокуратура. Як повідомляє нідерландське видання de Volkskrant, самогубцею була 64-річна жінка.

Капсулу для самогубств Sarco розробили представники нідерландської організації Exit International, яка проголошує своєю метою надання допомоги при самогубстві. Цей пристрій є капсулою, в якій самогубство відбувається шляхом швидкого зниження рівня кисню та введення азоту, від чого людина помирає. Самогубець сам натискає запуск процесу зсередини і після двох вдихів втрачає свідомість і за кілька хвилин настає смерть мозку внаслідок відсутності живлення киснем.

Саме існування такої капсули викликало безліч юридичних та етичних питань у Швейцарії. Активна евтаназія є незаконною в країні, але пасивна допомога в смерті дозволена вже багато десятиліть. Однак використання спеціальної капсули як «послуги» для охочих вкоротити життя трактується як допомога при самогубстві з комерційною метою, що є кримінальним злочином.

Після самогубства у лісі поліція затримала кількох людей, зокрема й фотографа, який мав задокументувати смерть. Наразі він та інші перебувають у відділку поліції. Затриманих підозрюють у «схиленні та пособництві до самогубства».

У липні швейцарське видання Blick повідомило, що державний прокурор Шаффгаузена Петер Штічер надіслав лист юристам організації Exit International, в якому зазначив, що оператори капсули можуть бути піддані кримінальному переслідуванню й отримати 5 років позбавлення волі.

Розробка так званої капсули смерті є новим викликом перед захисниками життя. Цей пристрій презентують як засіб самогубства, який навіть можна самостійно видрукувати на 3D-принтері. При цьому сама капсула має образ сучасного і прогресивного способу смерті, а її популяризатор Exit International прямо натякає, що це і є вихід.

Ще одним фактором, який посилює небезпеку є відсутність медичного контролю за використанням капсули, тобто обмеження, які вже існують в законах проектаназію, абсолютно не стосуються такого нового виду самогубств. Таким чином будь-хто здоровий чи хворий може отримати доступ до привабливої безболісної смерті. 

Коли християнин читає такі новини, то варто пам’ятати, що використання новітніх технологій і маркетингу для прикрашання смерті є вже наслідком глибинних зрушень моралі та світогляду суспільства. Якщо на певному етапі допускається легальне вбивство важкохворих, просто хворих чи літніх людей, коли мільйони дітей вбивають в ім’я свободи розпоряджатися своїм тілом, то реальна цінність людського життя поступово нівелюється. В результаті цього варто очікувати лібералізації наявних обмежень щодо евтаназії, бо зникають реальні моральні запобіжники і бар’єри.