Вибухи рацій і пейджерів —найбільший провал Хезболли за останній час

18 вересня 2024 р.

17 вересня в Лівані сталася масова детонація пейджерів, які використовували бойовики Хезболли для зв’язку. За даними Reuters, ізраїльський Моссад заклав вибухівку в 5000 тайванських пейджерів, виготовлених ймовірно в Угорщині. Наразі відомо про понад 3000 поранених та 12 вбитих. Вибухи повторилися сьогодні. За попередніми даними, тепер вибухають і рації бойовиків.

Тисячі детонацій відбулися після того, як на пейджери прийшло кодоване повідомлення і значна частина їх власників взяла пристрої до рук для перегляду. Це стало причиною масових травм рук, ніг і очей у бойовиків. Серед тих, хто втратив зір і посол Ірану.

Хоча Ізраїль офіційно не коментує інцидент і не бере на себе відповідальність, однак цілком ймовірно, що саме він стоїть за вчорашніми подіями. Ця спецоперація є найбільшим провалом безпеки Хезболли за останні десятиліття і наймасштабніша успішна атака на членів організації з початку загострення в Газі.

На початку цього року лідер Хезболли Хасан Насралла наказав призупинити використання мобільних телефонів, які, на його думку, є причиною можливості ізраїльського стеження та вирахування розміщення бойовиків організації. Для створення системи альтернативного зв’язку Хезболла закупила пейджери, однак отримала пристрої з вибухівкою.

Протягом минулого року увага світу була прикута до процесу поступового знищення ХАМАСу, однак Хезболла є масштабнішою і потенційно більш небезпечною організацією. Вона являє собою не просто ісламістське угруповання, але офіційну партію з широким впливом у Лівані. Політична система цієї країни досить складна і слабка, адже керівництво здійснюється різними групами населення, яких розділяє різна віра. Система, яка мала б відображати інтереси всіх, на ділі не влаштовує жодну групу, адже слабкість влади і корупція є основною причиною ліванського колапсу.

Метою Хезболли є боротьба проти існування Ізраїлю та перетворення Лівану на ісламську державу, подібно до того, що сталося в Ірані. Орієнтація на режим аятол є результатом прямого союзництва, яке виражається в залежності та щедрому фінансуванні Хезболли з Тегерану. Після часткового руйнування Бейрута від вибуху в порту в 2020 році шиїтська організація не змінила свій курс і не ослабила войовничості, але після 7 жовтня продовжила більш агресивне протистояння з Ізраїлем. Сьогодні воно являє собою обмежену війну на півдні Лівану та на півночі Ізраїлю, котра може перерости в повномасштабну.

Масові вибухи пейджерів засудило російське МЗС. Це очікувана реакція з огляду на близькі стосунки ісламістської організації з Москвою. Як Хезболла, так і Росія розглядають Захід (особливо США) як свого основного геополітичного опонента. Звичайно, не можна говорити, що Хезболла є російським проксі, бо роль керівника в цій історії відіграє Іран, однак їх інтереси багато в чому збігаються, а Росію звинувачували у постачанні зброї для Хезболли.