Польські єпископи звернулися до влади з проханням утриматися від дій, які ведуть до деградації суспільного життя

16 вересня 2024 р.

9 вересня Рада Конференції Єпископату Польщі у соціальних справах опублікувала позицію церкви в документі під назвою «В турботі про Батьківщину». У ньому духівництво дає оцінку ініціативам коаліційного ліберального уряду та суспільним наслідкам їх дій.

«Викликають занепокоєння тенденції до атеїзації суспільного життя та витіснення етики з політичної сфери. Прикладом є порушення законодавства державними органами, зокрема неналежне поводження із заарештованими, запровадження «права» на вбивство людини шляхом продовження можливості проведення аборту до 9-го місяця життя дитини, відхід від моральних цінностей ​​у багатьох сферах суспільного життя, поширення ненависті, сприяння антагонізму, управління конфліктами в соціальному просторі, маргіналізація значення релігії, позбавлення права сповідувати віру та усунення релігійних символів із публічної сфери».

Єпископи звертають особливу увагу на негативні тенденції, які підживлюються політикою уряду, зокрема на розкол та відсутність взаємоповаги в суспільстві, а також руйнування духовних основ нації. У травні мер Варшави наказав видалити релігійні символи з мерії. Прем'єр-міністр Дональд Туск ще до приходу до влади оголосив мету прибрати християнські хрести зі шкіл і парламенту. Всі ці дії свідчать про цілеспрямовану політику витіснення християнства з публічної сфери. 

Церква критикувала владну коаліцію за зміни, які з вересня уряд запровадив у викладання уроків релігії. Це стосується дозволу на об’єднання різних класів, виключення оцінок із середніх показників наприкінці року та прагнення вдвічі скоротити кількість годин. Все це зроблено для поступової «девальвації» цих уроків для подальшого виключення їх з програми загалом.

Але особливо болючим для вірян є питання шляху до легалізації дітовбивства. Новий уряд оголосив мету скасувати майже повну заборону абортів, запроваджену ще владою ПіС. Однак 13 липня коаліція провалила голосування і саме тому влада пішла іншим шляхом, щоб фактично надати доступ до абортів.

30 серпня Міністерство охорони здоров'я представило рекомендації щодо регулювання доступу до абортів, які надають досить спрощене і проабортивне трактування закону. У документах зазначено, що загроза життю або здоров'ю жінки є самостійними підставами для проведення аборту, і наявність лише однієї з них достатня для ухвалення рішення. Водночас не уточнюється, який саме аспект здоров'я має бути під загрозою — фізичний чи психічний. Також зазначено, що для визначення загрози достатньо висновку лише одного лікаря.

Попри виклики з боку ліберального уряду, католицькі єпископи заохочують вірян до активної присутності в суспільному житті, а також просять залишатися вірними своїй совісті в дусі солідарності та відповідальності за спільне добро.