Найбільше помирають і найменше народжуються: Україна в демографічній кризі

13 вересня 2024 р.

Ми вже звикли до новин про погіршення демографічної ситуації в Україні з 2000-х років, однак під час повномасштабної війни Україна увійшла в стан демографічної катастрофи. Центральне Розвідувальне Управління США опублікувало дані з показниками смертності і народжуваності по країнах за 2024 рік. Україна показала найгірші результати зі всіх можливих.

Рівень смертності в Україні наразі складає 18,6 на 1000 осіб. В жодній країні світу немає таких високих показників. Водночас рівень народжуваності б’є антирекорд — 6 дітей на 1000 осіб. Таким чином Україна на першому місці за показниками смертності і на останньому за кількістю народжених.

Протягом першого півріччя 2024 року в Україні народилося всього лише 87 655 дітей, а кількість померлих склала 250 972 людини. Таким чином, рівень смертності втричі перевищив народжуваність. Для порівняння, за аналогічний період 2021 року (до початку повномасштабної війни) в Україні народилося 132 595 дітей.

Міністерство соціальної політики України виділяє кілька основних факторів, які збільшують показники смертності та зменшують середню тривалість життя українця. Це насамперед робота в шкідливих і небезпечних умовах, потрапляння у ДТП, зловживання алкоголем, психоактивними речовинами та тютюнопалінням, недостатність інформування населення щодо навичок здорового способу життя, низька доступність та якість медичної допомоги в сільській місцевості та низький рівень добробуту населення. Ці фактори посилюються з початком повномасштабного вторгнення і сюди додаються об’єктивні обставини війни, зокрема і смертність серед військових та цивільних. 

На невтішні показники від ЦРУ впливає також середній вік та рівень фертильності жінок. Очевидно, що якщо значна частина населення старше 40-50 років, то не варто очікувати бебі-буму, проте високий рівень смертності також підтверджує жахливу тенденцію до депопуляції.

Цікаво, що перша десятка в ранзі показників смертності за країнами колишнього СРСР і соціалістичного блоку (Україна, Литва, Сербія, Латвія, Румунія, Угорщина, Болгарія, Росія, Білорусь). При цьому десятка лідерів найменшої смертності — це близькосхідні держави на чолі з Катаром, що пояснюється низьким середнім віком і досить високим рівнем народжуваності.