Австралія готується заборонити соцмережі для дітей до 14 років

12 вересня 2024 р.

Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе ініціює обмеження доступу дітей до соцмереж, доки їм не виповниться 14 років. Основна мотивація влади полягає у недопущенні соціальних проблем у дітей, адже використання таких платформ як Instagram, TikTok чи Facebook негативно впливає на становлення і розвиток дітей.

Замість формування здорових і реальних соціальних зв’язків, вони перебувають у віртуальному світі з підміненими стандартами і нормами, які не відповідають реальності. Прем’єр-міністр заявив, що хоче, щоб діти мали здорове та повноцінне дитинство.

«Ми знаємо, що соцмережі завдають соціальної шкоди та утримують дітей від справжніх друзів і справжнього досвіду. Мінімальний вік повинен змусити дітей відкласти свої цифрові пристрої й повернутися на футбольні поля, басейни та тенісні корти», – заявив він.

Ця ініціатива знайшла підтримку як серед провладних партій, так і в опозиції. Лідер правоцентристської Ліберальної партії Пітер Даттон висловив підтримку заборони соціальних мереж навіть для всіх, хто молодше 16 років. Зараз уряд тестує різні способи контролю віку користувачів, однак ще не відомо як саме буде виконуватися обмеження. Уряд обіцяє запровадити відповідне законодавство до кінця року.

Попри партійний консенсус, в ініціативи є критики. Голова Австралійської психологічної асоціації Карлі Добер заявила, що заборона соцмереж для дітей несе ризики для самовираження ЛГБТ-дітей та різних маргіналізованих груп, адже саме в інтернеті вони знаходили підтримку й однодумців. Це досить суперечлива заява, проте з чим точно варто погодитися – це з наявністю зв’язку між ЛГБТ-ідеологією та спільнотами підлітків у соцмережах.

Також проти виступила неурядова організація DIGI яка представляє інтереси медіаплатформ. Вони вважають, що уряд повинен прислухатися до «голосів експертів з електронної безпеки... експертів з питань психічного здоров’я, а також ЛГБТКІА+ та інших маргіналізованих груп».

Проблема залученості дітей і підлітків до цифрового світу вже давно спричинила занепокоєння у батьків та науковців. Американські дослідники виявили постійне зростання рівня депресії і тривожності у підлітків, що пов’язано із використанням соцмереж і хибними образами та способами життя. Також залишаються проблемою інші ризики: кібербулінг, азартні ігри, купівля наркотиків тощо.

Надмірне використання технологій є проблемою для школярів і їх когнітивного розвитку. Тому в різних країнах вже запроваджуються обмеження для використання смартфонів у школах. Протягом цього навчального року Франція проводить пробну заборону на телефони у 180 школах. Якщо експеримент буде реалізовано успішно з у 2025 році у всіх французьких школах будуть заборонені телефони. «Технологічна пауза» на час уроків є поширеною практикою в багатьох школах (включно з Україною), однак французька влада хоче зробити це обов’язковим для всіх.