Час вже визнати, що перенаселення — це міф

6 вересня 2024 р.

Багато десятиліть світ живе з теорією проблемності зростання населення. Цей наратив сформувався після бебі-буму 1950-х і ми постійно чули прогнози майбутньої катастрофи від перенаселення, глобальної нестачі продовольства і народження дітей як фактору зміни клімату. Однак сьогодні світ зіштовхнувся із протилежним викликом. Після зростання населення у минулому, тепер зафіксовано тенденцію до падіння народжуваності у всьому світі, що неминуче призведе до глобального зменшення кількості людей.

На цю проблему звернув увагу соціолог і президент Інституту дослідження народонаселення Стівен Мошер. У своїй статті для американського видання The New York Post він наводить дані про тенденцію до зменшення населення Землі навіть в регіонах, де ще нещодавно фіксувалися дуже високі показники народжуваності. 

Сьогодні багато країн щороку втрачають більше людей, ніж народжують, і це першочергово стосується розвинених країн. Наприклад, у 2022 році Японія за рік втратила майже мільйон людей, а Польща — 130 тисяч. Але найбільш тривожною залишається ситуація у Китаї, де населення почало скорочуватися майже десять років тому, хоча офіційна влада визнала проблему лише нещодавно. Багаторічна політика «одна родина — одна дитина» призвела до значного статевого дисбалансу, адже сім’ї, бажаючи спадкоємця чоловічої статі, досить часто робили аборти, коли виявлялося, що дитиною буде дівчинка.

Стівен Мошер звинувачує ООН в недобросовісному підрахунку населення і свідомому завищенні показників народжуваності. Він наводить приклад Колумбії, коли різниця в національних показниках і даних ООН сягали понад 30%. Ще однією проблемою підрахунку є застарілі дані про наявний коефіцієнт народжуваності. Наприклад, лідер за кількістю населення Індія, зазвичай подається в дослідженнях із коефіцієнтом народжуваності 2,41 дитини на одну жінку, проте це дані за 2013 рік, а станом на 2021 цей показник впав до 2,03 (це менше рівня відтворення), тому нині може бути ще меншим.

Рівень народжуваності скорочується в Індії, Латинській Америці та навіть Африці. Стівен Мошер наводить дані з Тунісу, де коефіцієнт народжуваності становить 1,93. В інших країнах, де цей показник все ще високий (наприклад, Нігерія), також помітне зменшення, адже і там рівень народжуваності менший, ніж це було кілька десятиліть тому. Соціолог робить висновок, що глобальне зменшення населення в майбутньому стане першим скороченням з часів Чорної смерті у XVI столітті.

Для сучасної Європи дуже низькі показники народжуваності стали загальною нормою, а підтримка кількості населення здійснюється шляхом міграції. Однак ця проблема не обмежується так званим «першим світом», а віковий дисбаланс принесе серйозні економічні труднощі для всіх у наступні десятиліття.

Зважаючи на це, дуже дивно виглядають заходи Фонду народонаселення ООН щодо зменшення народжуваності, підтримки абортів і пропаганди проти багатодітності. Ще більш невиправданими є зусилля антинаталістів, направлені на пропаганду відмови від народження дітей для захисту навколишнього середовища і боротьби зі змінами клімату.