Три резонансні злочини ісламістів за минулий тиждень

25 серпня 2024 р. \ оновлено 26 серпня 2024 р.

1. Різанина в Золінгені (Німеччина)

У п’ятницю ввечері в німецькому місті Золінгем нападник з ножем вбив трьох людей в середмісті та ще вісьмох поранив. Жертви були відвідувачами фестивалю з нагоди 650-річчя заснування міста. За даними поліції, він обирав випадкових перехожих і завдавав ударів у шию.

В суботу злочинця затримали. Ним виявився 26-річний сирієць, який прибув до Німеччини наприкінці грудня 2022 року та подав заяву на надання притулку. Відповідальність за смертоносний напад взяло терористичне угруповання «Ісламська держава» (ІДІЛ). Терористи заявили, що нападник належав до ІД і здійснив атаку, яка була спрямована на «групу християн», з метою «помсти за мусульман в Палестині та інших місцях».

Екстренні служби на місці нападу в Золігені. Фото: Крістофер Нойндорф/EPA

Прем’єр-міністр Олаф Шольц закликав «діяти з усією суворістю закону», а міністр юстиції Марко Бушман оголосив про консультації щодо закону про зброю для ножів. Однак існують великі сумніви, що введення додаткових обмежень зроблять Німеччину безпечнішою, адже головною проблемою є мотивація таких злочинців, які діють демонстративно і безжально.

2. Вибух біля синагоги у Франції

 Вранці 24 серпня у місті Ла-Гран-Мотт на півдні Франції сталася спроба підпалу синагоги. Нападник підпалив кілька вхідних дверей до синагоги та два автомобілі на стоянці поблизу. В одному з автомобілів був газовий балон, який здетонував. Внаслідок вибуху зазнав поранень один поліціянт. Це сталося перед тим, як місцеві юдеї мали йти до синагоги в шабат.

Місце злочину і нападник

Після інциденту французька поліція розпочала пошуки підозрюваного. Вже увечері правоохоронці заарештували підозрюваного. Ним виявився 33-річний алжирець, який під час затримання відкрив вогонь. Поліція була змушена відповісти і підозрюваний отримав поранення та був затриманий.

Прем'єр-міністр Габріель Атталь охарактеризував підпал і вибух як антисемітський акт і зазначив, що це черговий прояв насильства проти єврейської громади. Єврейська громада Франції є найбільшою у Європі і її безпека значно погіршилася після антисемітських виступів мусульман після 7 жовтня.

3. Вбивство християнина в Уганді за навернення мусульман

 У понеділок у східній Уганді група мусульманських екстремістів із мечами напала на 52-річного християнина Йовабу Себакакі, який євангелізував мусульман та сприяв їх наверненню в християнство. Напад стався, коли Себакакі повертався додому на велосипеді після проведення біблійного уроку для новонавернених.

Ісламісти на мотоциклі наздогнали Себакакі та ще одного християнина Девіда Нкомбу. Один із нападників ударив Себакакі пангою (довгим сомалійським мечем) по спині, а інший — по голові, внаслідок чого той втратив свідомість. Його супутнику вдалося втекти. Люди, які прибули на місце події, терміново доставили постраждалого до лікарні, але було занадто пізно і дорогою він помер. 

Тіло вбитого Йовабу Себакака. Фото: Morning Star News

Нкомба повідомив, що впізнав одного з нападників, яким виявився місцевий ісламістський авторитет Рашид Сіріман. Зараз поліція проводить розслідування та розшукує підозрюваних. У червні та липні Себакакі отримував погрози з вимогою припинити євангелізацію, однак чоловік продовжував проповідувати мусульманам.

Цей інцидент є черговим прикладом переслідування християн в Уганді, де, попри християнську більшість, у східних районах трапляються жорстокі напади та розправи над новонаверненими християнами та тими євангелістами, які сприяють наверненню мусульман.

Основне зображення: Henning Kaiser/dpa/picture alliance