Демократична партія обирає пріоритетом боротьбу за аборти

22 серпня 2024 р.

Питання абортів стало один із ключових на Національному з’їзді Демократичної партії. Команда Камали Гарріс намагається мобілізувати виборців за допомогою протистояння прихильників життя та прихильників абортів. В ході останніх з’їздів штатів ця тема була інтегрована в кожен захід Демпартії, які стали платформами пропаганди вільного переривання вагітності.

«Наша боротьба за репродуктивну свободу» — з цим лозунгом проходить партійний з’їзд у Чикаго. Активісти за аборти і представники відповідних клінік зі сцени виголошували промови про необхідність усунення обмежень і заборон на дітовбивство. На партійних з’їздах політики дали слово трьом жінкам із Луїзіани, Техасу і Кентуккі, які розповідали свої історії, як законодавство їх штату позбавляє жінок можливості легально зробити аборт.

 Їх образи партія і прихильники абортів використовує як обличчя «жертв», подібно до того, як активісти використали  Норму Маккорві (під юридичним псевдонімом «Джейн Роу»). Ця жінка стала причиною федеральної легалізації абортів у 1973 році на п’ять десятиліть. У 1995 році вона прийняла християнство і розкаялася, що брала в участі в цій справі та визнала, що «була пішаком для активістів на підтримку абортів».

Рішення у справі «Доббс проти Жіночої організації охорони здоров’я Джексона» 2022 року, скасувало конституційне право на аборт. Де-факто це одне із головних досягнень Трампа, хоча тоді президентом був вже Джо Байден. Трамп призначив трьох суддів Верховного суду, чиї голоси виявилися вирішальними і тому цьогорічна кампанія демократів так гостро націлена саме на це питання.

Камала Гарріс декларує значно радикальнішу позицію щодо абортів, ніж Джо Байден. Її приналежність до християнської віри є ще менш формальною, ніж чинного американського лідера і пані віцепрезидент вже обіцяє негайно підписати федеральний закон про доступність переривання вагітності для всіх штатів, як тільки Конгрес його ухвалить. Однак це чи не ключова проблема для демократів, адже такий законопроект вже анонсував Байден, однак ніякої роботи над ним ніхто не проводив. Гарріс намагається надати більше ваги й актуальності цій проблемі, однак її реальні повноваження навіть гіпотетично в якості президента досить обмежені.

Попри складний і довгий шлях гіпотетичного законопроекту, це не заважає демократам спекулювати простим рішенням для прихильників абортів. На національному з’їзді в Чикаго демократи надали слово представникам великих лобістських організацій і клінік, таким як Planned Parenthood, Reproductive Freedom for All і EMILY's List, які виступили офіційними партійними спонсорами. 

Скандальності цьому заходу додала дуже суперечлива ініціатива з мобільною клінікою поблизу місця проведення з’їзду. Planned Parenthood запропонувала безкоштовні медикаментозні аборти та вазектомію, щоб продемонструвати, «що можливо, коли політика дійсно підтримує доступне репродуктивне здоров’я». Звичайно, там не було черг із охочих провести таку процедуру, однак ініціатива викликала неоднозначну оцінку серед поміркованих представників партії.