Верховна Рада підтримала законопроект про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ

20 серпня 2024 р.

Сьогодні, 20 серпня, український парламент проголосував у другому читанні за законопроект №8371. Він передбачає заборону релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу релігійної структури, керівний центр якої знаходиться в державі, що здійснює збройну агресію проти України. Документ підтримали 265 народних депутатів.

Історія розгляду цього законопроекту складна і тривала. Документ був проголосований в першому читанні ще минулого року, однак на певний час винесення його на голосування постійно відкладалося. 24 липня група народних депутатів заблокувала трибуну парламенту з вимогою проголосувати за№8371. 11 серпня Президент України Володимир Зеленський у своєму щоденному зверненні анонсував «зміцнення української духовної незалежності», а пізніше влада отримала схвалення від Вселенського патріарха та Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.

Проблема впливу РПЦ в Україні стоїть давно. Сьогодні РПЦ — інструмент російського впливу та пропаганди, а її російська структура відкрито проголошує священність ідеології руського міра, благословляє війну та заперечує суб’єктність українського народу та суверенітет України. Саме тому постала потреба унеможливити єретично-шовіністичний вплив РПЦ на Україну.

Підтриманий парламентом законопроект передбачає заборону діяльності релігійної організації, яка керується чи підпорядковується центру, котрий знаходиться на території Росії. Це стосується не лише формальних юридичних зв’язків (які можна видалити зі статуту), але й канонічного зв’язку, який особливо важливий для православної церкви.

Закон набирає чинності через 30 днів після публікації. Далі Державна служба України з питань етнополітики та свободи совісті має скласти перелік релігійних організацій, які мають зв’язок із державою-агресором. Вони матимуть 9 місяців на остаточний розрив цих зв’язків, інакше стоятиме питання про заборону діяльності конкретної релігійної організації. Остаточне рішення буде ухвалювати суд.

Відтермінування жорстких дій з боку держави щодо пов’язаної з РПЦ церкви вочевидь пов’язане з бажанням влади спонукати УПЦ (МП) до умовно «мирного» розв’язання проблеми та налагодити стосунки чи бодай діалог із Православною Церквою України.

15 серпня на офіційному сайті ПЦУ з’явився заклик до діалогу з УПЦ (МП) без умов, які раніше вимагала остання:

«...Бажаю поновити заклик від імені Православної Церкви України до Вас, владико, до ієрархів, духовенства і вірних, які визнають Вас своїм Предстоятелем: заради блага і утвердження православної християнської віри в Україні, заради Церкви Христової, заради захисту істини від намагань спотворити її – невідкладно розпочати діалог».