Всеукраїнська Рада Церков підтримала законопроект про заборону Московського патріархату

18 серпня 2024 р.

Члени Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій зустрілися з Президентом України для обговорення духовної незалежності держави, про що повідомили у своїй спільній заяві. Вони вкотре однозначно засудили діяльність Російської православної церкви, яка фактично стала інструментом у війні проти України.

ВРЦіРО підтвердила свою позицію: «Жодна організація – чи то релігійна, чи світська, – яка має центр у країні, що здійснила військову агресію проти нашого народу, і керується державою-агресором, не може діяти в Україні. Ми підтримуємо законодавчу ініціативу Президента України щодо унеможливлення діяльності таких організацій в нашій країні, яка має також широку політичну і суспільну підтримку».

Таким чином провідні церкви в Україні підтримали гучну й довгоочікувану ініціативу влади щодо заборони діяльності релігійних організацій, чий керівний центр знаходиться в державі, яка здійснює агресію проти України. Згідно із законопроектом №8371, Російська православна церква в Україні буде заборонена негайно. При цьому, українські релігійні організації, які підозрюються у співпраці з РПЦ, матимуть 9 місяців, щоб розірвати зв’язки з Москвою.

У травні 2022 року УПЦ (МП) оголосила про розрив стосунків із Московським патріархатом. Однак ця декларація не має реального втілення в життя, адже православна традиція виключає можливість для церкви бути незалежною та повністю відокремленою, а кожна православна церква має входити в систему підпорядкування, в основі якої лежить визнання канонічності певної церкви як вселенським патріархом, так і рештою помісних церков.

УПЦ (МП) не може бути окремою, незалежною від Москви та канонічною одночасно. Якщо ця церква декларує повну незалежність від московського патріархату, то стає або неканонічною (розкольниками) і це лише за умови реального виходу із Синоду РПЦ, або має влитися в канонічну ПЦУ, що вже зробили деякі парафії.

Офіційна підтримка законопроекту №8371 з боку церковних лідерів є важливою передумовою його ухвалення, адже таке схвалення вказує на відсутність проблеми посягання саме на свободу віросповідання. Щодо цього у заяві ВРЦіРО висловлено конкретну позицію, що загрозою релігійній свободі в сучасній Україні є саме Росії і її агресія: 

«Ми стверджуємо, що в Україні навіть в умовах жорстокої війни пошановують релігійні права і свободи, що наші віряни, незважаючи на певні виклики, пов’язані з війною, мають можливості для гідного виразу власних релігійних почуттів й переконань. Головною загрозою для релігійної свободи в Україні є російська агресія, внаслідок якої окупантами було вбито десятки священнослужителів, зруйновано сотні храмів і молитовних будинків».