Кримінальна справа за репост: на Росії знову судять християнського проповідника

16 серпня 2024 р.

Слідчий комітет РФ відкрив вже другу кримінальну справу проти християнського проповідника зі Свердловської області Едуарда Чарова за поширення зображення із критикою імперського трактування патріотизму, що влада розцінює як «дискредитацію державних органів».

«Патріот — це той, хто хоче зробити свою країну кращою, народ багатший, а влада чесніша і справедливіша. А не той, хто виправдовує злидні та корупцію уявною величчю та духовними скріпами», — зображення з таким текстом поширив Чаров у вересні 2023 року, за що отримав поштою лист із повідомленням про відкриття чергової кримінальної справи.

Едуард Чаров є православним християнином, який не знаходиться в підпорядкуванні РПЦ. У попередні роки він займався благодійністю і заснував притулок для нужденних. Після російського вторгнення він засудив агресію проти України та мілітаристську позицію РПЦ. Тоді Чаров написав про ці події таке: «Ви церковники/священники! Схаменіться! Зрозумійте! Подумайте, чи пішов би Ісус Христос вбивати в Україну????!»

18 квітня 2023 року Красноуфімський районний суд засудив його за «дискредитацію» та «розпалювання ненависті чи ворожнечі» та присудив штраф у розмірі 45 тисяч рублів. Далі влада здійснювала тиск іншими методами. Як повідомляє правозахисна організація Форум 18, влада залучила інспекцію з контролю за землекористуванням та місцеву пожежну службу, які висувають йому попередження у зв’язку з функціонуванням притулку для нужденних, який буцімто діє без реєстрації. Також його викликали слідчі для розслідування підозр у «наданні соціальних послуг без належної сплати податків».

Ще з вересня 2022 року Едуард Чаров закликав людей уникати мобілізації до ВС РФ, схвалював підпали російських військкоматів і, за попереднім даними, в його притулку перебували чоловіки, яких потенційно могли мобілізувати до російської армії. Нова кримінальна справа про «дискредитацію органів влади» через репост у соцмережах, ймовірно, означатиме тюремне ув’язнення і сам Чаров із дружиною звернулися до небайдужих людей про фінансову допомогу у підготовці до перебування в колонії.