Заборона Московського патріархату в Україні: Верховна Рада готується до історичного голосування

15 серпня 2024 р.

До кінця місяця Верховна Рада планує розглянути у другому читанні законопроект №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», відомий також як закон про заборону російських церковних впливів.

Зміни до чинного закону передбачатимуть заборону діяльності Московського патріархату – Російської православної церкви та релігійних організацій, які є її частиною, у тому числі й Української православної церкви. Метою такого кроку декларується захист національної безпеки, суверенітету та територіальної цілісності України, а також на запобігання колабораціонізму, припиненню міжрелігійних конфліктів і збереження стабільності релігійного середовища в країні.

11 серпня Президент України Володимир Зеленський у своєму щоденному зверненні анонсував «зміцнення української духовної незалежності», що розцінюється як наявність політичної волі до ухвалення законопроекту №8371, який вже багато місяців знаходиться у Верховній Раді.

13 серпня відбулася зустріч Вселенського патріарха Варфоломія із представницею ОП Оленою Ковальською та очільником Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктором Єленським. Як зазначено на офіційному сайті Президента України, вони обговорили стан релігійної свободи в України і  «його Всесвятість зауважив, що він підтримує все, що спрямоване на добро для України. Зокрема, це стосується ініціативи Президента Володимира Зеленського щодо духовної незалежності, яка є передумовою розвитку нашої держави».

Зустріч Вселенського патріарха Варфоломія із представницею ОП Оленою Ковальською та очільником Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктором Єленським

Однак історія з цим законопроектом дещо складніша. Історія розгляду і лобіювання документа викликала критику і занепокоєння з боку Комісії США з релігійної свободи Держдепу США. Як повідомляє Релігія в Україні, Комісія надіслала офіційного листа, в якому підіймаються проблемні питання: критерії визначення релігійної організації, афільованої з державою-агресором, а також санкції щодо такої церкви. Американці стурбовані можливістю передачі церковного майна державі, а також заборона церкви і кримінальне переслідування її членів. 

У відповідь на ці зауваження українська сторона роз’яснила, що законопроект не встановлює ніяких санкцій за власне релігійну діяльність, а передбачає кримінальну відповідальність лише за дії, які загрожують національній безпеці України. Разом з цим, у підготовленому до другого читання законопроекті додано визначення ідеології «русского мира», пропаганда якої є підставою заборонити діяльність релігійної організації та недопущення оренди нею комунального майна.

В найближчі тижні вочевидь ми станемо свідками нової хвилі дискусії щодо заборони діяльність УПЦ (МП). При цьому законотворці все ще в процесі пошуку такої формули контролю над російськими церковними впливами, які б не суперечили основоположним релігійним правам громадян. Навіть якщо законопроект №8371 буде ухвалено, то його реалізація може бути тривалою і спричинити соціальне невдоволення як з боку прихильників різкого і тотального обмеження діяльності УПЦ, так і з боку православних, які будуть доводити відсутність зв’язків з Москвою і свою лояльність державі та Збройним Силам України.