Американські християнські лідери об’єднуються проти переслідування християн в Індії

13 серпня 2024 р.

Понад 300 християнських лідерів у США виступили проти переслідування християн в Індії. 18 єпископів, 3 архієпископи, численні пастори і лідери протестантських об’єднань, очільники релігійних навчальних закладів та християнських організацій підписали відкритого листа до Держдепу з вимогою вжити належних заходів щодо усунення релігійних переслідувань.

У листі стверджується, що мовчання США щодо критичного становища християн в Індії різко контрастує з геополітичним альянсом з Делі. Посилаючись на 18 статтю Загальної декларації прав людини ООН та біблійну цитату «де Дух Господній, там свобода» (2 Коринтян 3:17-18), підписанти, закликають Державний департамент не ігнорувати серйозні порушення, але визнати Індію країною, де переслідують християн. Надалі це може бути приводом для введення санкцій.

«Цей сплеск насильства спричинений індуїстською етнонаціоналістичною або політичною ідеологією індуїстської переваги. Вона змішує войовничу індуїстську ідеологію з ідентичністю індійських громадян, — йдеться в листі. — У результаті як індуїстська релігія, так і конституційна світська демократія Індії були серйозно спотворені, що призвело до загрозливого рівня насильства з боку держави проти християн, далитів нижчих каст та інших релігійних меншин як на вулицях, так і в державних структурах». 

Основними ініціаторами переслідування християн залишаються лідери та агресивно налаштовані члени індуїстських громад, які виганяють християн із сільських поселень, а також нерідко використовують фізичне насилля. Лише станом на травень 2023 року внаслідок переслідувань понад 65 000 вірян в Маніпурі стали біженцями, а руйнації зазнали понад 400 церков.

У листі також згадується «антиконверсійне» законодавство, яке діє в 10 індійських штатах. Це цілі пакети законів, які передбачають кримінальну відповідальність за навернення з індуїзму в іншу релігію, що вже призвело до арешту тисяч християн. Серйозне погіршення становища християн в Індії пов'язане з приходом до влади індуїстських націоналістів на чолі з Нарендрою Моді у 2014 році.

Цей лист до Держдепу — досить унікальний випадок, коли так багато християнських лідерів об’єднуються заради захисту своїх братів і сестер по вірі в країні за тисячі кілометрів від США. Однак справа справді критична і недооцінена, адже індійські християни абсолютно незахищені ані державою, ані місцевими громадами, які і становлять для них небезпеку.

Один з прикладів такої небезпеки і приниження стався на початку серпня. Близько 120 християн, які належать до двох сіл у районі Корапут, були насильно навернені в індуїзм під час церемонії, відомої як «ghar wapsi», що означає «повернення додому». Це принизлива церемонія «очищення» колишніх індусів, які прийняли Христа.

Як повідомляє Міжнародний християнський концерн, під час цього дійства християн змушували поголити голову та пити кров курки, змішану з коров’ячим гноєм. Таких випадків є дуже багато, а коли християни не піддаються тиску і насиллю, то їх виганяють із поселень, обмежують доступ до питної води та їх житла. Саме задля припинення цієї жорстокості і принижень американські християни вимагають від свого уряду вплинути на індійську владу та зупинити переслідування.