Китай і Росію об’єднує переслідування лідерів домашніх церков

3 серпня 2024 р.

В китайській провінції Гуйчжоу народний суд проміжної інстанції Гуйяна виніс вирок старійшині домашньої церкви з Реформатської церкви Чжану Чуньлею за буцімто «шахрайство» і «підрив державної влади» та засудив його на 5 років позбавлення волі.

Ця справа тривала понад три роки. 16 березня 2021 року поліція затримала Чжана, за «незаконну діяльність асоціації», що китайська влада трактує як загрозу державній владі. 1 травня 2021 року Чжана офіційно заарештували за звинуваченням у «шахрайстві» за незаконний збір пожертвувань від членів церкви. Однак він жодним чином не привласнював пожертви, але оскільки домашня церква не була зареєстрована, то й збір пожертв вважається незаконним.

Понад три роки Чжан Чуньлей чекав вироку. Цей період його перебування в слідчому ізоляторі буде зарахований у термін відбування покарання. Таким чином, він зможе вийти на волю лише в березні 2026 року. Це є великою проблемою з огляду на поважний вік чоловіка і цироз печінки, який розвинувся у період перебування під слідством. Лідер домашньої церкви та його адвокат готують апеляцію, однак практика показує, що в подібних справах це не має успіху.

Домашні церкви в Китаї заборонені і рахуються як незаконні об’єднання, з якими поліція системно бореться і заохочує доноси на їх членів. Чому ж китайські протестанти не реєструють церкви? Політика уряду спрямована на те, щоб змусити всі протестантські церкви об’єднатися з санкціонованою державою Церквою, обмеживши їх незалежність і узгодивши вчення з комуністичною ідеологією.

Дуже подібну тактику використовує і Росія. Сьогодні кремлівська влада намагається контролювати будь-яку релігійну активність і це виявляється не лише в «законах Ярової», але в цілком реальних репресіях за радянським сценарієм. На окупованих територіях України росіяни закрили всі непідконтрольні церкви, а легальне проведення богослужінь вимагає повної лояльності та сприяння окупаційній владі.

Минулого тижня у виступі перед американськими конгресменами пастор і капелан Марк Сергеєв розповів свіжу історію засудження жінки з Мелітополя за проведення домашніх богослужінь. Її заарештували 2 місяці тому і нещодавно відбувся суд у Донецьку, де їй присудили 7 років позбавлення волі. Це реальність окупованої України, в якій чітко простежується повернення репресій, подібних до гонінь християн у радянські часи.

Китайська влада досить системно переслідує християн і приклади цього ми неодноразово висвітлювали. Політика КПК привертає увагу правозахисних християнських організацій, які моніторять ситуацію із становищем християн у світі. Наприклад Open Doors внесла КНР до першої двадцятки держав, де переслідують християн. Однак злочини росіян проти християн і свободи віросповідання слабко представлені у світі і факти реальних ув'язнень, катувань, викрадень релігійних лідерів маловідомі. І це має змінитися.