На Олімпіаді суперник з XY-хромосоми переміг жінку

1 серпня 2024 р. \ оновлено 2 серпня 2024 р.

[Оновлення! У зв’язку з виявленням нових обставин та усуненням неточностей повідомляємо, що Імане Хеліф є не трансгендером, а інтерсекс-людиною, яка має XY-хромосоми та вищий рівень тестостерону. Разом з цим, проблема фізіологічної нерівності в жіночому спорті залишається актуальною].

Сьогодні на Олімпіаді в Парижі представник Алжиру Імане Хеліф переміг італійку Анджелу Каріні в боксерському поєдинку. Резонансною ця історія стає через участь інтерсекс-людини у жіночому спорті.

46 секунд — саме стільки знадобилося алжирцеві, щоб перемогти свою суперницю. Італійка припинила поєдинок після 2 ударів. Після поразки вона впала на коліна й просто розплакалася, заявивши, що це не справедливо. Анджелу Каріні сказала, що ніколи раніше не відчувала таких сильних ударів у змаганнях.

Звичайно, кожна спортсменка після поразки буде відчувати розчарування і сум, однак це особлива ситуація, адже факт залишається фактом: її побила не жінка. Це був не поєдинок, а саме побиття, тим паче Халіф здобув перемогу рекордно швидко, хоча сам є боксером-любителем. Ні для кого не секрет, що чоловіки фізично сильніші за жінок і для рівних умов у спорті жінки змагаються з жінками, а чоловіки з чоловіками.

 Тренер Каріні після бою сказав: «Я не знаю, чи зламаний у неї ніс. Я маю ще поговорити з дівчиною. Але багато людей в Італії намагалися подзвонити їй і сказати: «Не йди [на ринг], будь ласка, це чоловік, це небезпечно для тебе». 

Після бою Халіф в інтерв’ю ВВС так прокоментував свою «перемогу»: «Я тут за золотом. Я буду битися з будь-ким, я буду битися з усіма».

Алжирець Імане Хеліф був виключений з торішнього чемпіонату світу після того, як не пройшов тести на тестостерон. Однак до Олімпіади його допустили і сьогоднішній «фантастичний» результат у жіночому спорті знову актуалізує питання несправедливості участі в жіночому спорті інтерсекс-людей і трансгендерів.

 Професійні спортсменки присвячують весь свій час і сили для тренувань, готуються і докладають всіх зусиль, але жодні тренування не дадуть їм переваги, коли мова йде про нерівного суперника.