У Терегані вбито політичного лідера ХАМАС

31 липня 2024 р.

З неочікуваної новини розпочався ранок середи: в Тегерані вбито політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханія. За даними the New York Times він загинув внаслідок удару ракети по його резиденції в іранській столиці, куди він прибув на інавгурацію нового президента Ірану Масуда Пезешкіана.

Іранське державне телебачення звинуватило у смерті Ісмаїла Ханії Ізраїль та заявило, що це відкладе припинення вогню в Газі на кілька місяців і спричинить помсту з боку бойовиків у регіоні, яких підтримує Іран. Ліквідацію Ханії засудили Туреччина, Катар і Палестинська адміністрація на західному березі Йордану, а також Росія, чиє МЗС назвало інцидент «абсолютно неприйнятним політичним вбивством».

 Ісмаїл Ханія народився 1963 року в одному з найбільших таборів для біженців у Газі. Він приєднався до ХАМАС у 1988 році і на межі десятиліть провів кілька років в ізраїльських в'язницях за звинуваченням в управлінні охоронним крилом угруповання. Він повернувся до Гази в 1993 році і став деканом Ісламського університету Гази.

Після політичної боротьби в Газі 2000-х Ісмаїл Ханія керував ХАМАС у секторі з 2006 до 2017 року. Пізніше він став політичним лідером всього руху, проживав у Туреччині і Катарі та був обличчям міжнародної дипломатії палестинського терористичного угруповання. Ханія був ключовою фігурою, яка представляла ХАМАС на міжнародному рівні та одним з найбагатших палестинців (його статки оцінювалися в 4 мільярди доларів). Противники ХАМАС критикували його за розкішне життя в Катарі на тлі зображень бідності в Газі. Цікаво, що три сестри Ісмаїла проживають в Ізраїлі, а деякі з їх дітей навіть служили в Армії оборони Ізраїлю.

Після терористичної атаки ХАМАС 7 жовтня 2023 року Ханія заявив, що палестинці «стоять на порозі великої перемоги», однак в ході війни загинули три його сини і дружина. Напередодні загибелі Ісмаїл Ханія зустрічався з іншими високопоставленими членами іранської «осі опору», до якої входять ХАМАС у Газі, Хезболла в Лівані та єменські хусити. Факт вбивства в Тегерані такого поважного гостя є великою ганьбою для Ірану, тому високопоставлені чиновники вже обіцяють Ізраїлю помсту.

Це найбільш значуща ліквідація противника Ізраїлю з часів вбивства американцями лідера КВІР Кассема Сулеймані. У вівторок ізраїльські військові заявили, що завдали удару по одному з лідерів іншої терористичної організації Хезболли в південному передмісті Бейрута. Їх ціллю був Фуад Шукр, який є близьким радником лідера Хезболли Хасана Насралли, однак підтверджень успішності ізраїльської атаки ще немає.