Вибори у Венесуелі: Мадуро оголошено переможцем, опозиція вимагає перевірки голосів

29 липня 2024 р.

Сьогодні вранці оголошено результати виборів у Венесуелі, де нібито було переобрано чинного президента Ніколаса Мадуро. Лідери лівих у Латинській Америці вже вітають Мадуро з перемогою. Інші відкидають результат і вимагають детального підрахунку голосів, адже екзитполи і попередні опитування свідчать про масові фальсифікації та реальну підтримку опозиції, яка мала б вивести країну з 25-річного соціалістичного краху.

Голова Національної виборчої ради Елвіс Аморозо, заявив, що Мадуро отримав 51% голосів, а його опонент Гонсалес лише 44%. Кандидат у президенти Едмундо Гонсалес і його політичний союзник Марія Коріна Мачадо, офіційно поставили під сумнів оголошені результати, адже дані екзитполів і попередніх опитувань вказують на підтримку опозиції на рівні близько 70%, а чинного президента — 30%.

«Ми перемогли, і всі це знають», — заявила лідер опозиції. «Ми перемогли їх не просто політично та морально, сьогодні ми перемогли їх голосуванням».

Венесуела, яка колись вважалася однією з найбагатших країн Латинської Америки, наразі є прикладом тотальної бідності і падіння економіки. Це парадоксально, але саме такою є доля країни з найбільшими запасами нафти, проте соціалістичним режимом. За останні 10 років 7,8 мільйона людей покинули Венесуелу через економічну та політичну кризу, яка є наслідком правління Мадуро. В економічних негараздах Мадуро звинувачує Сполучені Штати Америки та сформував тісні альянси з Китаєм, Іраном і Росією, а також роками підтримує їх зовнішню політику.

Ніколас Мадуро «успадкував» владу від свого соціалістичного попередника Уго Чавеса у 2013 році та продовжив його політику. Все це лише поглиблювало наявні економічні проблеми і до кінця десятиліття кількість мігрантів з економічних причин сягнула майже третини населення. 5 років тому Венесуелою прокотилися масштабні протести, однак зупинити соціалістичний режим не вдалося.

Цьогорічні вибори були дуже непростими, адже ще на етапі передвиборчої кампанії було зрозуміло, що влада готова до фальсифікації і тиску задля перемоги за будь-яку ціну. Лідеру опозиції Марії Коріні Мачадо було заборонено балотуватися і вона підтримала свого соратника Едмундо Гонсалеса. Його кампанія викликала цілу хвилю оптимізму, адже народ повірив у можливість нарешті змінити владу конституційним шляхом. При цьому рівень невдоволення народу зростав, про що свідчить і досить висока явка (59%) та підтримка опозиції (за даними опитувань та екзитполів). 

Лідери опозиції Марія Коріні Мачадо та Едмундо Гонсалес

Популярність Мадуро різко впала в останні роки, що пов’язано з розчаруванням навіть тих, хто раніше вірив його популізму. Тепер лідери опозиції впевнено заявляють про власну перемогу, однак не варто очікувати, що лівий режим так просто віддасть владу. Мадуро вже заявив прихильникам, що його переобрання є «тріумфом миру та стабільності», а виборча система Венесуели є прозорою. Натомість Гонсалес закликав прихильників уникати протестів і сказав, що дасть їм поради щодо наступних кроків.