Слухання в Конгресі: Україна не переслідує православних, а загрозою свободі віросповідання є Росія

25 липня 2024 р.

Учора, 24 липня, під час обговорень переслідувань росіянами християн в Україні учасники слухань Комітету з безпеки і співробітництва в Європі Конгресу США обговорили питання міфів і маніпуляцій довкола «переслідування» РПЦ та УПЦ (МП). Засновник проекту Ukraine Freedom Стівен Мур повідав присутнім про роль РПЦ і патріарха Кирила в ідеологічній основі російської агресії. Він порівняв російську стратегію освячення війни із діями ІДІЛ та навів приклади російських тортур над євангельськими християнами.

Стівен Мур представив доповідь з даними про зв’язок УПЦ МП та російських спецслужб:

«Український Православна Церква протягом десятиліть була філією Російської Православної Церкви в Україні. Вона є домом для тисяч священнослужителів, які все своє життя звітували патріарху Кирилу в Москву. Сотні цих священнослужителів або у в’язниці, або під судом за злочини, пов'язані зі шпигунством... Сотні тисяч людей вийшли з Української Православної Церкви, бо вони чули, як їхні місцеві священнослужителі говорили щось проти України або бачили, як вони робили щось, щоб допомогти російській армії». 

Стівен Мур наголосив на важливості поширення інформації про переслідування християн Україні, адже сьогодні чимало консервативних американців отримують інформацію від таких сумнівних джерел як Такер Карлсон або з ТікТок. Однак разом з цим Стівен Мур повідомив, що лише 22% республіканців були аудиторією поширення міфу про те що Україна переслідує православних. При цьому 35% були проінформовані про факти переслідування християн з боку російських окупантів.

Професор Національного університету Пенсільванії Кетрін Ваннер представила присутнім коротку історію православ’я в Україні, зокрема останніх 300 років, відколи Москва мала вплив на церкву в Україні. Вона розкрила важливі аспекти, які залишалися незрозумілими для більшості американців щодо впливу радянських та російських спецслужб на московську патріархію, а також повідала про боротьбу українських православних за окрему від Москви церкву, якою стала ПЦУ.

Важливою частиною слухань були промови із спростуваннями міфів про «переслідування православних» з боку українського уряду. Капелан і пастор з Мелітополя Марк Сергеєв підтвердив фактор загрози, який несе московський патріархат. Він наголосив, що хоча мав добрі стосунки з різними конфесіями, включно з УПЦ (МП), однак реальність війни продемонструвала, що в цій церкві є дуже багато завербованих людей. Підтверджує це той факт, що Росія готова обмінювати десятки українських полонених на священнослужителя московського патріархату. Про лояльність і прямий зв’язок з Москвою свідчить і комфортне їх перебування на окупованих територіях.

«Кожен душпастир, який тікає з окупації в Мелітополі підтримує Україну: греко-католики, римо-католики, православні. Але священники, які все ще там в окупації та працюють з Росією — це все церква московського патріархату».

Ці та подібні слухання на найвищому рівні особливо необхідні в наш час, адже російська пропаганда формує на Заході хибні уявлення про свободу віросповідання в Україні. Це дуже важливе питання для республіканського сегмента американської політики і Україні необхідно доносити правду про реальне становище свободи для християн на підконтрольній території та переслідувань в окупованих районах.