Пастор з Мелітополя на слуханнях в Конгресі розповів про російські злочини проти християн

25 липня 2024 р.

24 липня український пастор і капелан Марк Сергеєв з Мелітополя виступив перед Комітетом з безпеки і співробітництва в Європі Конгресу США на слуханнях щодо переслідування росіянами християн в Україні. Також доповідачами виступили Стівен Е. Мур — засновник проекту Ukraine Freedom та доктор Кетрін Ваннер — професор Національного університету Пенсільванії.

Пастор Марк Сергеєв у своїй промові повідав, що прибув до Вашингтону з української передової, з Часового Яру, де служить капеланом. Своїм власним прикладом він засвідчив, якою є реальність для християн під російською окупацією:

«Хтось постукав у двері мого будинку, розбудив мене, і це були солдати Росгвардії. Вони вивели мене на вулицю, поклали на землю... Росіяни роблять релігію зброєю, і вони намагаються змусити мого батька [до свпівпраці], щоб використати роль духовного лідера для спільноти аби хвалити їх вторгнення у наше місто. 
Вони сказали моєму батькові, що в нас є 72 години для запису відео перед будівлею церкви, що це вже російська територія і Путін наш президент... Вони сказали йому, що кожен день, коли ми будемо чекати, то вони просто будуть відрізати пальці. Це Боже диво, що вони не повернулися зі своїми ножами, але вони забрали все і нашу будівлю, перед якою був великий 40-футовий хрест. Вони зрізали його і поставили там російський прапор».

Марк Сергеєв розповів про жахливе становище євангелістів в окупованому Мелітополі. Жодна вільна церква в місті не може збиратися. До російського вторгнення було 40 церков, сьогодні їх немає. Єдина можливість легально проводити зібрання — це виявити лояльність до Росії і до Путіна більше, ніж до Бога. За словами Марка Сергеєва, становище зі свободою віросповідання на окупованих Росією територіях є гіршим, ніж навіть в Радянському Союзі.

Український пастор розповів американцям про приклади переслідування християн, зокрема й викрадення людей. Він навів приклад жінки з мелітопольської церкви, яку звати Олена:

«Два місяці тому вона була лідером невеликої групи. Російські солдати зайшли в її будинок і забрали її, тому що коли церква закривається, то люди збираються підпільно, щоб поклонятися Богу. Зараз вона у в’язниці в Донецьку, тому що вона просто християнський лідер, тому що вона просто вірила в Бога. Два місяці тому вони схопили її і тепер їй дають сім років [ув’язнення], тому що вона християнка».

Таких історій дуже багато. Марк Сергеєв повідомив конгресменам та сенаторам про створення ресурсу russiatortureschristians.org, на якому зібрані численні свідчення християн, які зазнали викрадень, тортур та інших переслідувань за свою віру.