Німеччина забороняє радикальну шиїтську мережу— Ісламський центр у Гамбурзі

24 липня 2024 р.

Німеччина зробила ше один крок в боротьбі з ісламським екстремізмом. Сьогодні, 24 липня, міністр внутрішніх справ Ненсі Фезер заборонила Ісламський центр у Гамбурзі та його шиїтські філії по всій країні. Зранку поліція здійснила рейд з обшуками у так звану «Блакитну мечеть» Гамбурга та ще 52 ісламські осередки по всій Німеччині.

Ісламський центр у Гамбурзі був парасолькою для низки ісламських організацій, які фігурували в контексті радикалізації мусульманської молоді: «Ісламська академія Німеччини», «Асоціація прихильників ірансько-ісламської мечеті в Гамбурзі», «Центр ісламської культури» у Франкфурті, «Ісламська асоціація Баварії» у Мюнхені та «Ісламський центр Берліну». Окрім самих мечетей обшуки проводяться у приватних будівлях, а також проводиться аналіз банківських рахунків.

Міністр Фезер повідомила, що розслідування діяльності Ісламського центру проводиться з минулого року і сьогодні є достаньо доказів для заборони організації:

«Після масштабних пошукових заходів у листопаді 2023 року наші органи безпеки ретельно оцінили конфіскований матеріал. Ці слідчі дії настільки підтвердили серйозні підозри, що сьогодні ми наклали заборону. Таким чином ми поклали край діяльності цих ісламістів. Це ще один послідовний крок проти ісламістського екстремізму».

Тривалий час цей Ісламський центр в Гамбурзі відігравав роль “шпигунського гнізда іранського режиму», а його мережа була «спрямована на поширення революційної концепції верховних (іранських) лідерів». Понад 30 років «Блакитна мечеть» гуртувала довкола себе радикальні шиїтські рухи, орієнтовані на політику Ірану, та навіть учасників ліванської терористичної партії «Хезболла».

До кола пов’язаних організацій належить і «Мусульманський інтерактив», про який ми згадували в історії масових ісламістських виступів у Гамбурзі. Тоді учасники ісламської організації вимагали встановлення в Німеччині халіфату, а їх зв’язок з іранськими аятолами свідчить про бажання встановити режим, подібний до іранського. 

«Мусульманський інтерактив» та низка інших організації, які належать до структури, активізували антисемітську пропаганду після 7 жовтня 2023 року, а їх публічні акції носили антиізраїльський характер. Зважаючи на це, очікувано, що рішення про заборону ісламської мережі вже привітала німецька поліцейська профспілка (GdP) та Американський єврейський комітет. Поліція вжила заходів для усунення шиїтського екстремізму, однак в Німеччині та в інших європейських країнах досить вільно діють численні сунітських радикальних спільноти, які також поширюють антисемітизм, а також погрожують західному суспільству.