У Львові невідомий вбив Ірину Фаріон

20 липня 2024 р.

Україну вразила жахлива новина: вчора у Львові невідомий застрелив політичну діячку і науковця Ірину Фаріон. Наразі поліція все ще шукає злочинця та розглядає два потенційних мотиви вбивства — особиста неприязнь і політична діяльність жінки.

Цей злочин в жодному разі не має бути приводом до розділення українців і тим паче пошуків виправдання злочинцеві. Хоча чимало людей не погоджувалися з її поглядами, однак жодна позиція не виправдовує підступне й цинічне вбивство посеред міста.

Цей злочин потребує якнайшвидшої рішучої реакції з боку правоохоронних органів. Для українського суспільства зараз важливо зберігати єдність, відкинути всі прояви ненависті як до послідовних борців за українську мову, так і до українців, які використовують російську. Праця перших сприяла національному відродженню, а серед бійців є чимало російськомовних, що не применшує їх вклад в українську оборону. 

Політичні вбивства та замахи не є рідкістю, навіть минулого тижня. Такі злочини свідчать про безумство замовників та слабкість правоохоронної системи. В минулому столітті багато українських діячів були підступно вбиті радянськими агентами у Європі. Немало подібних злочинів сталося і протягом останнього десятиліття. Вбивства журналіста Павла Шеремета (2016), бійця добровольчого батальйону Алі Тімаєва (2017), лікарки Аміни Окуєвої (2017), казахстанського журналіста Айдоса Садикова (2024)… 

Ці жахливі приклади не повинні вселяти в християн страх чи паніку, але є приводом продовжувати молитися як про захист України, так і про справедливість щодо людей, які чинять зло.