Замах на Дональда Трампа додасть йому популярності і підтримки виборців

14 липня 2024 р.

Увечері 13 липня у Пенсільванії стався замах на вбивство кандидата в президенти США Дональда Трампа. Це відбулося під час агітаційного мітингу.

Потенційний вбивця здійснив серію пострілів, поранив експрезидента у вухо, вбив одного чоловіка та поранив ще двох присутніх на мітингу.  Як повідомляє NBC News, з посиланням на ФБР, стрілком виявився 20-річний Томас Метью Крукс, якого ліквідували правоохоронці.

Наразі відомо, що Дональда Трампа вже виписали із лікарні, куди його доправили після поранення. Президент Джо Байден відразу після теракту засудив дії стрілка, сказавши, що «в Америці немає місця такому насильству». Напад на експрезидента США засудили й низка міжнародних лідерів.

Український президент також засудив замах на вбивство республіканського кандидата:

«Я з жахом дізнався про розстріл колишнього президента США Дональда Трампа під час його передвиборчого мітингу в Пенсільванії. Таке насильство невиправдане, і йому не повинно бути місця ніде в світі. Насильство ніколи не повинно перемагати», — заявив Володимир Зеленський.

Те, що сталося в суботу, очевидно зміцнить позиції Трампа і його рейтинг, який і до цього був вищий, ніж у його конкурента з Демократичної партії. Ця передвиборча кампанія вже насичена багатьма обставинами, які додають ваги і рейтингу для республіканського кандидата. 

До вчорашнього інциденту кульмінацією були перші дебати, в яких Дональд Трамп виявився однозначним переможцем, а демократичний табір накрила хвиля розчарування і навіть паніки. Хоча сьогодні очевидно, що обидві партії в США переживають певну кризу лідерства, проте останні місяці показують, що результат виборів стає дедалі очевиднішим на користь республіканців.

Фото скривавленого Трампа з піднятим кулаком вже стало культовим і символізує умовну міць кандидата та його рішучість. Наразі ці обставини лише додадуть популярності Трампа і вже сьогодні вранці про це написали низка американських видань, включно з Bloomberg. 

За недоброю американською традицією, в майбутньому ми ще будемо спостерігати появу численних конспірологічних теорій і медійних маніпуляцій. Вже зараз російська пропаганда шукає в цьому «український слід». Хоча така теорія є вкрай абсурдною, однак серед частини прихильників Трампа, які орієнтуються на конспірологію, це може стати ще одним кейсом для ненависті до України.

Попри все, очевидне зростання популярності й впливу Дональда Трампа має спонукати нашу владу шукати політичні й ідеологічні точки дотику з республіканцями і залишити в минулому і мовну «вірність» ліволіберальному порядку денному.