Ліволіберальна коаліція в Польщі провалила голосування за декриміналізацію абортів

13 липня 2024 р.

Прихильники абортів успішно провалили голосування в Сеймі за декриміналізацію вбивства ненароджених дітей. Законопроект передбачав скасування кримінальної відповідальності за допомогу у проведенні аборту та переривання вагітності за згодою вагітної жінки до 12-го тижня вагітності.

Учора, 12 липня, відбулося голосування, яке могло стати історичним, адже очікувалося, що умовно ліберальна більшість в парламенті підтримає легалізацію абортів. Однак законопроект отримав лише 216 голосів підтримки, а 218 проголосували проти. Лише 3 голоси фактично визначили долю законопроекту. Провал лобістів абортів половина депутатів зустрічала з оплесками.

Законопроект готували депутати від лівих фракції і поряд з цим документом пропонувалося ще три. Проект закону, відхиленого в п’ятницю, був найбільш консервативним в порівнянні з іншими, однак і він не отримав достатньої підтримки. Важливо зазначити, що для ліволіберальної коаліції цей провал є свідченням відсутності контролю над парламентом, адже лібералізація абортивного законодавства була ключовим елементом програми Дональда Туска.

Чинне польське законодавство передбачає позбавлення волі на строк до 3 років за допомогу в проведенні нелегального аборту або за переконування жінки здійснити нелегальний аборт. З 2021 року аборти в Польщі дозволені лише тоді, коли вагітність є результатом зґвалтування, інцесту або коли життю чи здоров’ю жінки загрожує небезпека. Громадянська коаліція намагалася порушити статус кво і запровадити в переважно католицькій Польщі закони, подібні до норм на пострадянському просторі.

Ще перед голосуванням президент Анджей Дуда висловився, що не підпише закон у разі його ухвалення. Після позитивного для консерваторів голосування він заявив, що задоволений результатом, а також вчергове наголосив, що вважає аборти способом відняти життя.

Хоча жоден з членів Громадянської Коаліції не голосував проти абортів, однак три депутати не брали участь в голосуванні. Також вирішальною була позиція «проти» більшості депутатів від PSL (Польської селянської партії) та очікувана готовність відхилити законопроект у Право і справедливість і Конфедерації.

Вчора поляки захистили право на життя, однак це голосування було справді критичним і його результат було важко передбачити. Хоча більшість поляків називають себе католиками, отак цея самоідентифікація не завжди тотожна політичним симпатіям і рішенням, які узгоджуються із християнським світоглядом. 

За останні роки ми спостерігали в Європі навіть дуже гучні приклади, коли буцімто християнська країна підтримує вороже християнство рішення. Згадаємо лише грецький прецедент, коли абсолютно православна країна (з більшістю в 94% та панівним становищем Грецької православної церкви у Конституції) легалізувала одностатеві шлюби. Проте Польща все ж захистила гідність та право на життя, хоча це й було питання совісті деяких депутатів чинної коаліції.