Менше ніж рік знадобився для відбудови зруйнованого росіянами храму в Запоріжжі

12 липня 2024 р.

У серпня 2023 року Унаслідок обстрілу Запоріжжя російськими військами був зруйнований Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла. Його побудували віряни у 2004 році за свої кошти. Після обстрілу минуло менше ніж рік і храм вже повністю відбудовано.

Хоча це невелика споруда, проте й місцева парафія обмежена в ресурсах та можливостях. Настоятель храму отець Василь ще до обстрілу самостійно працював над добробутом храму й території, а після його руйнування взявся за відбудову.

Зруйнований Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла, 10.08.2023. Фото: Держекоінспекція Південного округу

В інтер’ю Суспільному він розповів про зроблену роботу:

«Вибуховою хвилею завалило цю стіну і оту, задню. І все! І храму не стало… І нам довелося повністю все розібрати... Я не сподівався... Хто б подумав, що з ласки Божої ми за рік відбудуємо цей храм», – сказав отець Василь.

За три роки повномасштабної війни росіяни знищили понад 500 культових споруд. Лише на Донбасі таких 110, що пов’язано з надзвичайно інтенсивними бойовими діями. Внаслідок останньої масштабної 8 липня росіяни частково зруйнували старовинний храм у селищі Новоекономічне Донецької області.

Зруйнований росіянами храм у селищі Новоекономічне Донецької області, 8 липня 2024 року

Далеко не кожен зруйнований храм можна відновити. Деякі мають унікальне оздоблення та є культурними пам’ятками. Їх реставрація не означає точне відтворення втраченого. Проте не меншою проблемою є постійні обстріли у прифронтових населених пунктах, де відновлення ускладнюється ризиками для безпеки, а в деяких містах це взагалі не можливо через бойові дії. Також проблемою для відбудови є нестача фінансування для маленьких парафій та помісних церков.

27 червня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій йдеться, що умисне знищення культурної спадщини та стирання культурної ідентичності в Україні є воєнними злочинами, злочинами проти людяності та свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українців.