Без запрошення до Альянсу, але з «мостом до членства»: якими є рішення Саміту НАТО по Україні?

11 липня 2024 р.

Протягом 9-11 липня у Вашингтоні триває 75-й Саміт НАТО. Передбачувано, що Україна не отримала на ньому запрошення до Альянсу, однак члени об'єднання зобов'язалися виділити €40 млрд допомоги у 2025 році та підтвердили, що шлях України до членства в НАТО є незворотним. Подібну риторику ми чуємо давно, але реальних кроків до членства в Альянсі наразі не видно.

У підсумковому документі Саміту йдеться про певний «міст» між Альянсом та Україною: «Рішення саміту НАТО та Ради НАТО-Україна у поєднанні з поточною роботою союзників є мостом до членства України в НАТО». Проте ми все ще дуже далекі від членства і Київ формує мережу паралельних безпекових союзів. Україна вже підписала 20 двосторонніх угод зі своїми союзниками у сфері оборони, зокрема із США.

Попри відсутність чіткого плану членства, Саміт НАТО приніс Україні низку важливих новин щодо подальшої підтримки нашої оборони. Було прийнято рішення про створення нової структури з безпекової допомоги та навчання для України (NSATU), яка координуватиме надання військового обладнання та навчання українських військових. 

Країни НАТО також засудили російські атаки по цивільних, зокрема удар 8 липня, коли російські ракети зруйнували в Києві дитячу лікарню Охматдит та клініку ADONIS. Члени Альянсу офіційно визнають, що Росія несе відповідальність за загибель тисяч мирних жителів і за шкоду цивільній інфраструктурі. НАТО заявляє про неприйнятність незаконної анексії Росією української території, включно з Кримом, і закликає вивести російські сили з Молдови та Грузії.

Декларація Саміту засуджує безвідповідальну ядерну риторику Росії, включно з розміщенням ядерної зброї в Білорусі, та наголошує на активізації агресивних гібридних дій РФ проти союзників. Також члени НАТО виступили категорично проти розміщення ядерної зброї Росії на орбіті

НАТО висловлює звинувачення і в бік Китаю та називає його «вирішальним чинником у війні Росії проти України». Члени Альянсу визначають загрозою співпрацю Росії, Ірану та КНДР. При цьому НАТО заявляє, що саме Росія несе одноосібну відповідальність за агресивну війну проти України.

У контексті Саміту НАТО підіймалися питання поточної підтримки України та актуальних питань про допомогу на тлі непростої ситуації на фронті. Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтримав ідею надати Україні права наносити удари західною зброєю по території Росії, адже це є частиною нашого права на самозахист. 

Подібну думку висловив і спікер Палати Представників США Майкл Джонсон. В інтерв’ю Голосу Америки він заявив: «Я сказав, що воля Конгресу полягає у тому, щоб дозволити їм гнучкість у використанні зброї та допомоги, яку ми вже надіслали, щоб вони могли вести війну так, як вони вважають за потрібне».