В Індонезії стрімко зростає кількість християн

9 липня 2024 р.

В останні роки ми часто чуємо про скорочення кількості християн, порожні церкви в Європі та різке падіння відвідування богослужінь на Заході після пандемії. Однак є місця у світі, де помітна й протилежна тенденція.

Індонезія є переважно ісламською державою, проте в країні не перший рік спостерігається стрімке зростання кількості церков. Згідно з даними, опублікованими Міністерством у справах релігій у 2022 році, в Індонезії проживає приблизно 242 мільйони мусульман і 29 мільйонів християн. Також в країні є зовсім маленькі спільноти індуїстів, буддистів або конфуціанців.

Протягом останніх років в Індонезії спостерігається тенденція переходу з ісламу в християнство. Точних даних кількості навернень немає, однак мусульманські джерела повідомляють, що це приблизно 2 мільйони на рік. Ця цифра може бути дещо завищеною, адже такі повідомлення подаються як частина кампанії ненависті до християнських проповідників і місіонерів, тому масштаб проблеми для мусульман може подаватися гіперболізовано. Проте однозначно тенденція є і вона дуже непокоїть мусульманську більшість.

У зв’язку зі зростанням переходів від ісламу в християнство атмосфера міжрелігійних стосунків залишається напруженою. Попри те, що Конституція Індонезії гарантує свободу релігії, християни зазнають тиску і численних обмежень. В країні нерідкими є напади та навіть вбивства новонавернених, адже полишення ісламу трактується деякими мусульманами як причина до страти.

Не сприяє християнізації і державна влада. В Індонезії офіційно закріплена філософія «Панкасіли», яка пропагує віру «в Єдиного Бога», що трактується більшістю населення саме як іслам, адже мусульмани ставлять під сумнів монотеїзм християнства. Також кожен повнолітній індонезієць повинен вказати релігію у документах і змінити цей статус непросто.

Крім того, в останні роки почастішали випадки знесення християнських церков, заборони на будівництво молитовних будинків, а також Верховний суд підтверджував прецедент 1974 року, що забороняв міжконфесійні шлюби (це є проблемою для новонавернених християн, які офіційно це вважаються мусульманами). Також зростає частота використання законів проти богохульства (де-факто це стосується захисту тільки ісламу), а в деяких регіонах Індонезії діє закон шаріату, що значно ускладнює навернення в християнство.