Представники українських церков про російську атаку на Охматдит

8 липня 2024 р.

Сьогоднішні російські обстріли знову сколихнули Україну та стали приводом чергового скликання Радбезу ООН. У нинішніх умовах дуже наївно покладатися на цю структуру, однак російський злочин вчергове привертає увагу світу до агресії проти України. Віроломний удар по дитячій лікарні Охматдит не залишає нікого байдужим і церковні лідери вже висловилися щодо трагедії.

Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній звернув увагу на злочинність російського режиму та божевільну суть цієї атаки:

«Знову і знову російські терористи атакують українські міста й села,проливають кров невинних,відбирають життя.Знову на їхні злочини дивиться весь світ і це божевілля триває.Як християни,ми можемо сказати про них словами Спасителя:«Змії,поріддя єхиднове!Як утечете ви від суду вогню геєнського?»(Мф. 23: 33).

Єпископ Київсько-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви Віталій Кривицький докорив світ у байдужості та протиставив цьому християн,які мають стояти в молитві за Україну: 

«Якщо подивитися на це через політичну призму,то дивує,що світ звик до дій терориста і сьогодні реагує дуже стримано і переважно на словах,а діями,конкретними вчинками,дуже мало.Але ми,як християни,маємо пам’ятати,що шлях через пустелю для нас,як і для ізраїльського народу,є довгим.Ми бачимо,що нам знову і знову треба складати руки до молитви,що нам знову і знову треба звертатися до Господа від якого походить всілякий справедливий мир».

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав також засудив обстріл Охматдиту та руйнування пологового будинку на лівому березі:

«В ім’я Боже,з усією рішучістю,ми засуджуємо цей злочин проти людяності.Це не тільки злочин проти людських законів і правил,міжнародних правил про звичаї і правила ведення війни,згідно з християнською мораллю,це – гріх,який кличе про помсту до неба».

В Українській Церкві Християн Віри Євангельської також прокоментували російську атаку:

«Висловлюємо співчуття родичам та близьким загиблих.Молимося й надіємося,щоб люди,які постраждали чи опинилися під завалами,  були врятовані.Вірні з київських церков вже допомагають потребуючим на місці та здають кров. Любі брати та сестри,наша молитва й дія зараз важливі», — йдеться в повідомленні у фейсбук.

Як не дивно,про цю атаку висловився і предстоятель УПЦ МП Онуфрій в листі до директора,співробітників та пацієнтів лікарні «Охматдит»:

«Поділяючи зі всіма рідними і близькими гіркоту втрати загиблих,підносимо молитви до Всемилостивого Бога,щоб Він прийняв душі новопреставлених у Свої небесні обителі,а Вам,Володимире Аполлінарійовичу,лікарям,персоналу і всім постраждалим унаслідок трагедії,що сталася сьогодні,терпіння,мужності і сил для подолання наслідків лиха та найскорішого відновлення діяльності лікарні».