Рівень антисемітизму на Заході продовжує зростати

27 червня 2024 р. \ оновлено 27 червня

Через багато місяців після 7 жовтня рівень антисемітизму в Європі і на Заході вцілому все ще вкрай високий. У центрі антисемітської тенденції знаходяться радикальні антиізраїльські та ісламістські переконання, які мають вираження як у публічних акціях, так і в анонімних нападах та погрозах. Ця проблема продовжує загострюватися та відіграє свою роль на виборах в контексті обмеження міграції з традиційно мусульманських країн і запровадження нових заходів боротьби з радикальним ісламом.

Німецький інформаційний центр дослідження антисемітизму (Rias) проаналізував зростання випадків насилля та погроз євреям і дійшов до висновку, що їх поширення після 7 жовтня зросло на 83%. Майже дві третини з 4800 інцидентів, зареєстрованих минулого року, сталися з 7 жовтня до кінця року. У сусідній Франції ситуація не краща. Як повідомляє France24, у перші місяці 2024 року кількість антисемітських дій зросла втричі порівняно з тим же періодом минулого року.

Сплеск антисемітизму припав не лише на сам період військового загострення, але триває донині. У Німеччині досить системно продовжуються антиізраїльські демонстрації (включно з ісламістськими виступами за утвердження халіфату), а напади та фізичні погрози стали тривалою тенденцією в різних західних країнах.

Лише за минулий тиждень трапилося два гучних скандали, пов’язаних із примою загрозою для євреїв. В понеділок у Лос-Анджелесі пропалестинські демонстранти із вигуками «Вільна, вільна Палестина — від ріки до моря» та «Хай живе інтифада [акти тероризму в Ізраїлі 1980-2000-х]» напали на євреїв біля синагоги. Другий інцидент ще жахливіший: у Франції група підлітків зґвалтували 12-річну дівчинку, вигукуючи при цьому антисемітські гасла. Все це збурило французьке суспільство і загострило антимігрантські настрої.

Парадоксально, але у Франції саме партія зі статусом «ультраправої» стала на захист євреїв та зробила боротьбу з антисемітизмом важливим аспектом своєї передвиборчої кампанії. Антиміграційна партія «Національне об’єднання» намагалася позбутися історичних зв’язків з антисемітизмом і саме вона лідирує в передвиборчих опитуваннях та має перший реальний шанс сформувати уряд.

З іншого боку, сьогодні є шанс для багатьох правих побачити абсурдність і шкідливість антисемітизму та назавжди відкинути давні міфи і ворожість до єврейського народу, який, на відміну від радикального ісламу, абсолютно не становить загрози для європейських народів.