76% британців не підтримують легальну зміну статі за бажанням

26 червня 2024 р.

Британський Національний центр соціальних досліджень опублікував результати опитування, які підтверджують різке падіння підтримки зміни статі за бажанням серед населення. Це підтверджує поступову тенденцію до скептицизму щодо пропаганди трансгендерності, яка спостерігається вже кілька років.

Суперечлива процедура зміни статі в документах передбачена законодавством більшості держав світу, однак трансактивісти роками лобіюють ідею змінювати документи без медичного огляду чи будь-яких показань. Це є частиною ширшої гендерної теорії про визнання статі людини, згідно з її самоназваною ідентичністю. Такі декадансні концепції набули популярності в другій половині 2010-х, однак зараз спостерігається їх поступовий занепад.

Дослідження британського Національного центру демонструють падіння підтримки спрощеної зміни статі. Наразі це підтримують тільки 24% громадян, тоді як у 2016-му їх було аж 58%. Підтримка зменшилася у понад 2 рази і це можу бути пов’язано із вже наявними проблемали надто ліберального законодавства щодо трансгендерів.

Протягом десятиліття у Великій Британії відбулися досить різкі зміни законодавства на користь транс спільноти. У 2020 році були запроваджені зміни до закону, щоб дозволити людям самоідентифікувати себе та змінювати стать без чіткого медичного діагнозу. Хоча ця процедура обтяжена певними бюрократичними обставинами, проте держава проводить політику сприяння трансгендерам, що включає численні приклади дискримінації, незручностей та навіть прямої загрози для інших громадян.

Це реальна загроза жінкам та їх правам, адже біологічні чоловіки отримують доступ до вбиралень та роздягалень для жінок, беруть участь у спортивних змаганнях поряд зі справжніми жінками. При цьому невдоволення чи заперечення «нової ідентичності» біологічних чоловіків зустрічається з критикою і звинуваченнями у нетолерантності і так званій «трансфобії». 

Також британське дослідження показує падіння підтримки подальшого розвитку кампаній за права трансгендерів. 47% Опитаних вважають, що боротьба за їх права зайшло занадто далеко. Все це перегукується із новими тенденціями останніх двох років, коли і громадськість, і влада консервативного уряду дещо відступає від трансгендерного порядку денного. Це почалося із заборони гормональної терапії для дітей із гендерною дисфорією і продовжилося відкритою та однозначною позицією британського прем’єра Ріші Сунака щодо існування лише двох саме біологічних статей. 

Політичний поступовий відхід від сприяння гендерні ідеології може бути порушений, коли до влади прийдуть лейбористи. Своїй передвиборчій програмі вони обіцяють не лише спростити процедуру зміни статі, але й наповнити гендерною пропагандою навчальні програми та остаточно нівелювати природне розуміння бінарності статі.