Консервативні діячі зібралися у Львові для обговорення майбутнього України

20 червня 2024 р. \ оновлено 20 червня

8 червня у Львові відбулася подія, яка зібрала консервативних представників громадянського суспільства, політиків, діячів культури, релігії, освіти, науки, бізнесу та медіа. «Консервативні діалоги» стали форумом для обговорення сучасної української ціннісної платформи та шляхів її подальшої розробки й практичного застосування. Цей захід організувала теоретична медіа платформа ResPublica.

Модератором зустрічі був кандидат соціологічних наук Володимир Лупацій, співзасновник Національної платформи стійкості та згуртованості. Захід розпочався з виступу Світлани Богатирчук-Кривко, члена української делегації Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та Президента політичної групи Європейських консерваторів та реформістів (ЄКР). Вона представила альтернативне бачення майбутнього Європи, яке можуть запропонувати консервативні партії. 

На цій зустрічі мав слово співзасновник медіа платформи ResPublica Сергій Чаплигін. Він виклав основні принципи сучасного українського консерватизму та зачитав пункти Хартії цінностей — основного документа, який визначає принципи та ідеї сучасного європейського консерватизму. Автори Хартії наголошують на важливості збереження культурної спадщини і традиційних цінностей, які формували європейську ідентичність протягом століть. Хартія декларує важливість співпраці між європейськими націями і при цьому містить заклик обмежити втручання у внутрішні справи держав задля збереження унікальних культурних ідентичностей та національного суверенітету.

У документі задекларовано цінність різноманітності думок на противагу глобалістським програмам ЄС, який нав'язує прогресивне одноманітне мислення. Хартія визнає роль віри та моралі у формуванні справедливого суспільства, закликає до заходів, що сприяють народжуваності та підтримують сім'ї, визнаючи традиційну сім'ю як основу суспільства, а також підтримує прагматичні та науково обґрунтовані підходи до екологічної стійкості.

Михайло Біль, також співзасновник ResPublica, розповів про геополітичні зміни у світі та завершення неоліберальної глобалізації. Він підкреслив, що ці зміни ведуть до глибокої політичної, економічної та технологічної фрагментації, і визначив місце України в цих процесах.

Професор Мирослав Дністрянський з Львівського національного університету імені Івана Франка порушив питання становлення української геополітичної школи. Він наголосив на важливості розробки власної геополітичної стратегії для України.

Учасником Консервативних діалогів виступи і народний депутат ВР VIII скликання Олександр Дехтярчук. Він звернув увагу на необхідність формулювання чітких позицій щодо місцевого самоврядування та земельного питання. Він підкреслив актуальність консервативних цінностей для українського суспільства та його майбутнього.

На зустрічі виступили й інші представники культури, релігії, освіти та депутати різних регіонів України. Вони обговорили фундаментальні цінності українського консерватизму та його роль у збереженні та передачі здорової традиції майбутнім поколінням. «Консервативні діалоги» можуть стати серією заходів і наступні вже заплановані на 13 липня у Рівному.