Африканські методисти одностайно проти вінчання одностатевих пар

18 червня 2024 р. \ оновлено 18 червня

В Африці триває відокремлення церков від скомпроментованої Об’єднаної методистської церкви, яка тепер благословляє пари гомосексуалістів. Новини про вихід африканських помісних церков з об'єднання є закономірними з огляду на фундаментальні розходження в поглядах на мораль і чистоту.

28 травня Церква Кот-д'Івуару, яка налічує понад 1,2 мільйона віруючих, проголосувала за вихід з Об'єднаної методистської церкви. Це одна з найбільших філій ОМЦ за кордоном, яка становить приблизно 10% від усіх її членів. Єпископ Кот-д’Івуару Бенджамін Боні розкритикував вектор розвитку сучасного методизму, який зовсім не є біблійним:

«Об’єднана методистська церква тепер спирається на соціокультурні цінності, які поглинули її доктринальну та дисциплінарну цілісність».

 У травні на Генеральній Конференції ОМЦ проголосувала за визнання ЛГБТ-пар, а тому група делегатів із Ліберії, Конго, Нігерії, Сьєрра-Леоне та Зімбабве опублікувала пресреліз, у якому висловила стурбованість як змінами в правилах, так і тим, що Генеральна конференція недооцінює африканських методистів, більшість з яких дотримуються біблійного погляду на шлюб і сексуальність.

Африканські християни не погоджуються ділити духовну спільність із тими, хто благословляє гомосексуалізм. Наразі рух за відокремлення лише набирає обертів і, згідно з прогнозами, протягом наступних п'яти років всі африканські методисти покинуть об’єднання. На початку червня в столиці Зімбабве Хараре відбулося протестне богослужіння, на якому віряни задекларували однозначне неприйняття нинішньої політики ОМЦ.

Структура Об'єднаної методичкою церкви почала сипатися ще до сумнозвісної конференції. Мільйони вірян і тисячі помісних церков вийшли з об'єднання на знак протесту проти підтримки одностатевих стосунків. Тисячі церков в США вже покинули сумнозвісну ОМЦ і заснували її консервативний аналог з біблійною основою - Глобальну методистську церкву, яка зберігає традиційне визначення шлюбу, біблійні моральні стандарти. Наразі вона налічує 4280 церков і ще понад 700 перебувають у процесі подання заявок. У деяких штатах, наприклад в Алабамі й Техасі, більш ніж половина помісних церков ОМЦ вийшла з об'єднання, протестуючи проти ліберальних рішень.

Коли церква перестає бути сіллю для світу, то вона перестає бути церквою як по суті, так і за формою. Ті так звані церкви, які прийняли лівий порядок денний і готові приймати гріх як норму, втрачають свою паству і моральний авторитет.