Люди, які змінили стать, мають у 12 разів вищи ризик спроб самогубства

25 травня 2024 р. \ оновлено 25 травня

Проблему частоти самогубств серед трансгендерів не розв’язати прихильним до ЛГБТ законодавством і зміною культури. Багато років ми чули аргументи транс-активістів про життєву необхідність легальної і доступної зміни статі, адже це нібито рятує життя трансгендерів. Люди з розладами ідентичності дійсно здійснюють суїцид на 40-50% частіше, однак утвердження їх самоназваної статі не пов'язане зі збереженням життя.

До цього висновку дійшли дослідники з Техаського університету. У квітні цього року опубліковано рецензоване дослідження «Ризик самогубства та самоушкодження після операції з підтвердження статі», яке спростовує твердження трансгендерних активістів, які поширюють міф, що зміна статі запобігає самогубству.

Висновки показали, що у тих, хто змінив стать, ризик спроби самогубства був у 12 разів вищий, ніж у тих, хто був госпіталізований для невідкладної допомоги з інших причин. Дослідники проаналізували базу даних з 15 609 864 дорослих американців і виявили, що пацієнти з анамнезом операції зі зміни статі демонстрували значно вищий ризик для кожного можливого негативного результату, порівняно з пацієнтами без цього досвіду.

Пацієнти, які змінили стать, мали в 12 разів вищий ризик спроб суїциду (3,47% проти 0,29%,) у 3,35 раза частішу смерть після процедури (4,9% проти 1,5%), у 9,88 раза зростав ризик самоушкодження (4,5% проти 0,5%) та у 7,76 раза ризик ПТСР (9,2% проти 1,2%). У підсумку вчені зазначають: «Гендерно-підтверджувальна хірургія значною мірою пов’язана з підвищеним ризиком спроби суїциду, що підкреслює необхідність комплексної психіатричної підтримки після процедури».

Зараз все більше науковців, медиків і політиків звертають увагу на недоцільність трансгендерного порядку денного та вимог активістів забезпечити повну реалізацію самовизначеного гендеру. Доказом цих загроз є витік файлів з внутрішнього форуму обміну повідомленнями Всесвітньої професійної асоціації трансгендерного здоров'я (WPATH), оприлюднений у березні неурядовою організацією Environmental Progress. 

WPATH є провідним лобістом трансгендерних питань, а її рекомендації часто стають основою для позицій медичних асоціацій, систем охорони здоров'я та приватних клінік по всьому світу. Однак діяльність WPATH «не відповідає стандартам доказової медицини, а її члени просувають неперевірені методи лікування». Таким чином гучні заяви про захист трансгендерів через сприяння операцій зі зміни статі не можна назвати фактом чи аргументом, натомість вчені роблять протилежні висновки.