Президент Ірану загинув в аварії гелікоптера

20 травня 2024 р.

У неділю, 19 травня, в результаті падіння гелікоптера загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ Хоссейн Амір Абдоллахіан, аятола Мохаммад Алі Аль-Е Хашем і генерал Малек Рахматі. Пошуки місця падіння в горах тривали багато годин і сьогодні вже є офіційні підтвердження їх загибелі. Наразі обов'язки Раїсі виконуватиме перший віцепрезидент Ірану Мохаммад Мохбер, а протягом 50 днів мають відбутися позачергові вибори.

У різних містах Ірану та за кордоном іранці святкували цю новину з феєрверками й солодощами, адже ісламський режим став особистим ворогом для мільйонів. Ібрагім Раїсі обіймав посаду президента з 2021 року. Він був жорстким авторитарним політиком, близьким до верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї і потенційним його наступником.

Президент Ірану відомий під прізвиськом «тегеранський м'ясник», адже ще в роки своєї молодості Раїсі входив до комітету з 4 прокурорів, які засудили понад 5 тисяч людей до смертної кари, що по суті було злочином проти людяності. Він підтримував та проштовхував надзвичайно жорсткі дії та закони для контролю за суспільством і придушення інакодумців.

Іранська опозиція створила в Парижі

У березні 2022 року Раїсі пообіцяв альянс на користь Росії і того ж року Іран почав масово постачати дрони-камікадзе, які щодня атакують Україну. Також він відповідальний за жорстке придушення протестів після вбивства Махси Аміні, в результаті чого загинуло понад 500 людей і понад 22 000 було затримано.

Ібрагім Раїсі вітав напад ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня та неодноразово прогнозував знищення Ізраїлю як держави внаслідок війни в Газі. Менш як місяць тому він оголосив аналогічні погрози «знищити сіоністський режим», коли відбулося чергове ірано-ізраїльське загострення.

Загибель президента не стане для Ірану катастрофою. Його роль в системі влади ісламської республіки досить умовна, адже там президент не керує зовнішньою політикою й армією, оскільки це у владі верховного лідера. Проте аварія гелікоптера стала сильним ударом, адже також загинув і міністр закордонних справ Хоссейн Амір Абдоллахіан, який був прихильником жорсткої лінії, близьким до Корпусу вартових Ісламської революції та мав тісні стосунки з командувачем КВІР Касемом Сулеймані, вбитого на початку 2020-го.

Російський диктатор Путін вже висловив свої співчуття лідеру Ірану Хаменеї, назвав смерть президента і міністра закордонних справ Ірану «великою трагедією», а Раїсі охарактеризував як «справжнього друга Росії». Іранських політиків також оплакують Хезболла та ХАМАС.

Протягом останніх років Україна багаторазово відчула суть іранського режиму, який раніше здавався досить далеким до нашого регіону. Сьогодні особливо згадується збиття українського пасажирського літака над Тегераном 8 січня 2020 року, після чого Іран намагався приховати свою вину та погрожував родичам жертв. Майже 2 роки Україна страждає від атак безпілотників, які запускає Росія, завдяки ресурсам і технологіям Ірану.