logo

Нижня палата Конгресу США схвалила довгоочікувану допомогу Україні

21 квітня 2024 р.

Палата представників американського Конгресу проголосувала за довгоочікуваний пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. «За» проголосували 311 голосів із 218 необхідних. «Проти» — 112. Однак для остаточного затвердження очікується голосування в Сенаті та підпис президента.

Сенат голосуватиме за допомогу Україні та Ізраїлю у вівторок, 23 квітня. Маючи підтримку Палати представників та раніше заявлену готовність Сенату надати військову допомогу, найімовірніше, у вівторок ми отримаємо повторне підтвердження.

Проголосований у суботу ввечері законопроект передбачає виділення $60,8 мільярда для допомоги Україні у війні, конфіскацію російських активів на користь України, $26 мільярдів для Ізраїлю та $8 мільярдів для Тайваню і всього регіону. Значну частину виділених для України коштів має освоїти американський військово-промисловий комплекс. Дуже важливою є наявність в документі чіткого схвалення постачання Україні далекобійні ракети ATACMS.

Конгресмени після успішного голосування в суботу, 20 квітня

Оперативність та повнота постачання зброї критично важлива для українського війська.  The Washington Post повідомляє про готовність Пентагону направити озброєння для України в найкоротші терміни відразу після голосування в Сенаті та підпису президента.

Ситуація з виділенням озброєння для України погіршилася восени 2023 року. Понад 6 місяців тривали дискусії та дипломатична боротьба за позитивне голосування. Демократи та республіканці місяцями сперечалися про кордон з Мексикою та біженців, адже питання захисту кордону та військової допомоги для України були об’єднані. Через припинення нових надходжень американської допомоги ЗСУ на фронті відчувають брак зброї та боєприпасів, який наразі стає критичним.

Позитивні зрушення щодо голосування за допомогу для України відбулися протягом минулого тижня. Спікер Палати представників Майкл Джонсон публічно задекларував готовність поставити це питання на голосування та «стати на правильний бік в історії».

Майк Джонсон під час прес-конференції 16 квітня оголосив про підтримку допомоги Україні та назвав Китай, Росію та Іран «віссю зла»

Період тривалого очікування поновлення допомоги Україні був значним розчаруванням для нашого народу. Частина республіканців проявили не найкращі моральні якості, ігноруючи біль та втрати українців. До потрібного діалогу були залучені різні політики і навіть церкви та християнські діячі. Наразі лобіювання інтересів України у середовищі республіканців залишається дуже пріоритетною сферою розбудови стосунків між державами і залученість церкви до цього процесу можу мати свій ефект на тих політиків, які не довіряють українській світській владі. 

Американська допомога для України дуже цінна і без перебільшення довгоочікувана. Сьогодні українське військо потребує більше озброєння та снарядів. Проте важливо пам'ятати, що остаточне рішення цій війні і обставини, які принесуть мир, залежить від нашого небесного Отця, тому з американською підтримкою чи без неї не припиняймо молитися за Україну та ревно просити в Бога свободи нашій державі.