logo

Лідери 15 протестантських церков закликають Джонсона допомогти Україні

15 квітня 2024 р. \ оновлено 15 квітня

Очільники 15 протестантських церков України підписали офіційного листа до спікера Палати представників Конгресу Майка Джонсона задля сприяння допомозі Україні. Вони звертають увагу американського політика на тисячолітню історію християнства на території України, великі позитивні зрушення для християн після відновлення незалежності в 1991 року, зокрема відкриття 1000 церков навчальних закладів, місій та загальне відродження свободи віросповідання.

Цій свободі церковні лідери протиставляють той самий комуністичний дух, який штовхає Росію до агресії, а також звертають увагу на помилкове уявлення про Росію як нібито духовну країну. Вони наголошують на потребі протистояти жахливим злочинам окупантів, які росіяни вчинили у Бучі, Ірпені, Харкові та інших містах. Протестанти безпосередньо постраждали не лише в контексті світського цивільного опору, але й зазнали жахливих переслідувань за свою віру. 

«Як приклад, 28 лютого російська бомба влучила та зруйнували будівлю церкви на сході України. Загинув євангельський пастор [мова йде про Юрія Климка]. Рано вранці, 2 березня, російський безпілотник іранського виробництва влучив у багатоповерхівку на півдні України, вбивши 12 осіб. Серед загиблих було п'ятеро маленьких дітей і донька євангельського пастора з маленьким сином. У нас багато таких історій... Щодня хтось гине... Щодня страждають діти, а ворог перетворює на руїни наші прекрасні міста та селища».

 У своєму листі лідери протестантських церков наголошують на жорстокості і несправедливості, яку росіяни здійснюють саме проти євангельських християн, звинувачуючи їх в роботі на американські спецслужби, а також нагадують, що протестанти самі по собі вже є ціллю для росіян. Вони закликають Майка Джонсона підтримати допомогу Україні, а також особисто віддати голос за це рішення.

«Від імені Ради євангельських протестантських церков, яка представляє понад 8 000 церков та приблизно 2 мільйони вірян, ми просимо ваших дій та молитов. За 30 років незалежності України ми мали можливість проповідувати, допомагати людям духовно, відкривати тисячі церков, але потім Росія почала війну, щоб знищити нас як націю».

Сьогодні церковні об'єднання мають особливу дипломатичну вагу контексті релігійної спільності з американськими політиками. Разом з цим представникам влади треба пам'ятати, що церковні об'єднання (протестантські чи міжконфесійні) існують не тільки як дипломатичний важіль, але представляють різних християн, які є громадянами України, та слугують моральним компасом для держави. Багато років держав відверто ігнорувала позицію Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій, особливо в контексті морально-етичної складової законопроектів та державних рішень. Ця ситуація потребує виправлення.